Noi informații privind incendiul de la Palatul Episcopiei Greco-Catolice

0
1572

Apar tot mai multe informații cu privire la incendiul din Piața Unirii, în care Palatul Episcopal a fost distrus în incendiu.

Duminică, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ai Poliţiei Bihor şi Prefecturii au susținut o conferință de presă, în care au detaliat modul în care s-a intervenit la incendiul devastator din centrul orașului.

La această conferință au participat prefectul județului, Ioan Mihaiu, maiorul Csilik Alexandru, prim adjunctul şefului ISU Crişana, şi Alin Nemeş, şeful inspecţiei Prevenire din partea ISU Crişana, inspectorul şef al Inspectoratul de Poliţie Judeţean, comisar şef Alin Haniş, precum şi părintele Anton Cioba, ca reprezentant al Episcopiei Greco-Catolice.

„Sesizarea a fost primită la ora 21.49, moment în care au fost alertate primele echipaje ale Detaşamentului 1 Oradea, care au ajuns la locul incendiului după două minute, la ora 21.51. La sosirea echipajelor la locul intervenţie, incendiul se manifesta violent la acoperişul palatului şi la o parte a etajului 1. În primă fază au plecat către loc incidentului două autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi o autoscară de lucru la înălţime. Mai mult, văzând amploarea, am solicitat sprijinul tuturor forţelor disponibile, astfel că au mai intervenit apoi încă două autospeciale de la Garda de Intervenţie 1 Mai şi o autospecială de la Săcueni” a precizat maiorului Csilik Alexandru.

Totodată, șeful I.P.J. Bihor, comisarul-șef Alin Haniş a declarat că Poliţia s-a autosesizat şi a deschis un dosar penal de distrugere, cercetările fiind de acum desfăşurate sub supravegherea procurorilor de pe lângă Tribunalul Oradea.

De asemenea, prefectul Ioan Mihaiu a ţinut să dezmintă unele informații apărute în spațiul public, făcând referire la criticile aduse de unii orădeni în ceea ce privește insuficienţa apei din reţea, la nefuncţionarea unor hidranţi, precum şi la modul cum a decurs intervenţia pompierilor. Mai mult, prefectul a ținut să precizeze că va solicita Guvernului, și anume Ministerului Culturii, să găsească posibilități de alocare de fonduri pentru a sprijini reconstrucţia clădirii afectate.

Sursa foto: Facebook – Oradea Heritage

Episcopia Greco-Catolică Oradea a emis și ea duminică seară, un comunicat, în care explică pierderile suferite în urma incendiului precizând faptul că „Palatul Episcopal nu era racordat la reţeaua electrică, excepţie făcând iluminatul arhitectonic exterior, care este conectat la reţeaua de iluminat stradal”.

„Valoarea pagubelor materiale este greu de estimat atât de devreme. Doar manopera refacerii integrale a acoperişului a costat peste 200.000 euro. Învelitoarea metalică din cupru şi decoraţiunile acoperişului au fost primite ca donaţie din Italia. Clădirea dispune de un foaier de marmură de Vaşcău în două culori, deasupra acestuia găsindu-se un vitraliu în stil Art Nouveau cu elemente renascentiste a căror lumină vitrată lumina toată suprafaţa foaierului de marmură. Pe stâlpul de la intrare se afla o lampa Art Nouveau de bronz, de asemenea pe pereţii laterali se găseau aplice în acelaşi stil. La intrarea în sălile palatului se afla portalul cu emblema ctitorului episcop Demetriu Radu. În sălile palatului se aflau 4 sobe preţioase de maiolica verde, albă şi două maro, în stilul saloanelor respective. În saloane se găseau 2 candelabre de dimensiuni mari, unul în stil neogotic, respectiv Art Nouveau. Ferestrele, distruse în totalitate, aveau sticla de secol XIX cu lemnărie în stilul încăperilor, cu rolete din epoca. Parchetul din sălile principale era o intarsie cu elemente geometrice în acelaşi stil. Uşile palatului completau desăvârşirea decoraţiunilor în stil eclectic. Inclusiv clanţele din bronz erau adevărate opere de arta. E greu de estimat valoarea acestora, ţinând cont de vechimea, dimensiunea şi măiestria execuţiei lor.” se arată în comunicatul Episcopiei Greco-Catolice.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here