Noul BMW X4 – Pur și simplu irezistibil

0
4517

Elegant, spotiv, puternic și tehnologizat. Te vei îndrăgosti pur și simplu de noul BMW X4.

În ultimii ani, clasa de SUV și Crossover a început să câștige tot mai mare teren, în special la publicul tânăr. Nici nu ai avea cum să nu fi atras, atunci când poți îmbina mersul la mare și la munte, mai ales atunci când autoturismul se descurcă bine și în oraș.

Așa cum am mai scris într-un alt review, tot mai mulți tineri optează pentru gama de SUV și Crossover, datorită laturii sale practice. Însă atunci când alegi un autoturism nou, nu doar latura practică trebuie să primeze, ci și latura estetică și acel feeling pe care îl ai, atunci când știi că trebui să cumperi acel ceva, cu orice preț.

Ei bine, recunosc că dacă la început nu eram extaziat de ideea lui X4, însă după câteva sute de km petrecuți la volanul ei, pot spune că mi-a dat acel feeling de care vă vorbeam mai sus. Și asta pentru că până acum, primul X4 semăna mult cu modelul X6, iar interiorul nu aducea multe noutăți de design ci mai mult continua ceea ce deja era încpeut de predecesorii ei.

Noul BMW X4 în schimb, e o rețeta clasică a dragostei la prima vedere, și asta datorită design-ului nou, abordat prin grila frontală mare, farurile și proiectoarele restilizate, spoilerele care completează liniile mașini perfect și desigur forma nouă a stopurilor, care nu au cum sa nu îți atragă atenția și să te pună pe gânduri (în sensul cel mai pozitiv).

Modelul testat beneficiază de un exterior în deosebitul Gri Sophisto Brilliant, alături de interiorul îmbrăcat în piele bej Canberra, la care s-a alăturat pachetul M Sport cu ale sale linii superbe și jante pe 20 inch.  Cu aceste trei elemente ca bază de pornire, noul X4 va atrage toate privirile.

Deși acest segment de SUV a fost inițial dominat de doamne, noul X4 cu siguranță va atrage și mulți conducători de sex masculin, în condițiile în care deși liniile mașinii sunt fine, emană la oarecare masculinitate când e combinat cu pachetul M Sport.

La capitolul interior, odata ce te-ai urcat în X4, vei descoperi o lume din care greu îți va veni să te dai jos. Chiar și preț de câteva minute. Cu toate că vorbim de un autoturism din segmentul premium, nu pot să nu precizez că materialele folosite sunt de cea mai bună calitate, iar atenția bavarezilor la detalii a ieșit la lumină și de această dată.

Începând de la lumina ambientală din interior, butoanele de pe consola centrală, materialele diverse de pe fețele de uși sau ornamentele interioare, toate te vor face să te simți în largul tău și asta pentru că design-erii bavari au reușit ceea ce mulți nu pot: fiecare detaliu vine în completarea următorului, în cel mai armonios mod posibil.

Poziționarea bordului în stilul deja cunoscut al bavarezilor, împreună cu scaunele extrem de confortabile, îți vor asigura fără probleme plăcerea de a conduce, ajunsă deja Trademark al celor de la BMW. Mai repede le pot numi fotolii, pentru că asta sunt prin natura confortului oferit, însă te vor ține perfect în orice viraj sportiv sau orice traseu ai aborda.

Nici în spate pasagerii nu se vor putea plânge de confort sau spațiu, cu toate că vorbim de fratele mai mic al lui X6. Dacă la multe SUV-uri vei experimenta o banchetă dură, care te va face să îți dorești să ajungi cât mai repede la destinație, în noul X4 nu este deloc cazul. Ba mai mult, cred că oriunde ai sta în mașină, nu vei dori deloc să te desprinzi de ea.

Singurii care vor simți un eventual disconfort sunt pasagerii din spate, care dacă au trecut de 1.80 înălțime, datorită plafonului destul de coborât, nu vor fi dintre cei mai fericiți, dar vorbim de un SUV Coupe, și știm bine că nu le poți avea întotdeauna pe toate.

Un aspect care mi-a plăcut enorm, sunt ceasurile de bord complet digitale, care îi oferă șoferului toate informațiile de care are nevoie și care schimbă culorile în funcție de modul de rulare selectat: Comfort, Sport sau EcoPro.

În ciuda faptului că este fratele mai mic al lui X6, noul BMW X4 stă destul de bine la capitolul spațiu, astfel că orice loc ai ocupa în mașină, nu vei sta înghesuit sau fără spațiu la picioare. Fiecare colț a fost folosit pentru a avea spații și compartimente de depozitare, folosind la maxim spațiul disponibil.

Raportat la prima generație, cel mai nou model al seriei X4 este mai încăpător, având spațiu pentru picioare extins cu 27 de milimetri. Nici portbagajul nu stă rău, considerând că vei dispune de 525 de litri pentru bagaje, care se extinde la 1.430 de litri în cazul în care vei rabata bancheta.

În ceea ce privește motorizarea, pentru piața din România, inginerii de la BMW au pregătit 7 versiuni de motoare, din care 3 pe benină și 4 pe motorină, și anume:

– xDrive20i având o cilindree de 2 litri ce dezvoltă 184 de cai putere
– xDrive30i cu o cilindree de 3 litri și care promite 242 de cai putere
– M40i cu o cilindree tot de 3 litri, însă care dezvoltă nu mai puțin de 354 de cai putere
– xDrive20d cu o cilindree de 2 litri si 184 de cai putere
– xDrive25d de asemenea propulsat de un motor de 2 litri, dar care dezvoltă 231 de cai putere
– xDrive30d cu o unitate sub capota de 3 litri, capabil de 256 de cai putere
– M40d care beneficiază tot de un motor de 3 litri, dar care dezvoltă 326 de cai putere.

Desigur toate cele 7 versiuni de motorizare vin la pachet cu o transmisie automată în 8+1 trepte.

Versiunea pe care am testat-o este xDrive25d, cu o cilindree de 2 litri, care dispune de 231 de cai putere și un cuplu de 500Nm, capabil să atingă o viteză maximă de 230Km/h. Chiar dacă vorbim de o unitate de 4 cilindri, motorul răspunde foarte repede la comenzi și urcă extrem de bine în ture, iar din interior, nu se aude zgomotul tipic al celor 4 cilindrii.

La cele 1.800 de kilograme ale sale, motorul de 231 de cai este compromisul ideal în contextul în care nu vrei o cilindree prea mare. Mai mult, dacă vei selecta modul de rulare Sport, răspunsul motorului este îmbunătățit în mod evident, turația este mereu în zona ideală, iar trenul de rulare îți va asigura stabilitatea necesară pe orice traseu ai alege.

Modul EcoPro va reduce consumul de carburant și va reducerea și nivelul de poluare din oraș, însă ca urmare vei avea reduse semnificativ performanțele motorului și mașina va fi destul de lenesă, ca să spun așa.

Modul Comfort este varianta ideală de rulare dacă nu vrei să mergi pe un traseu sportiv, dar nici să fie extrem de leneșă.

La transmisie nu ar fi multe de spus, și asta pentru că pe fiecare model testat, cutia Steptronic Sport s-a descurcat de minune, fie că vorbim de traseu urban, fie că vorbim de un traseu extraurban. Iar dacă vine la pachet cu sistemul xDrive, este o combinație ideală și o rețetă de succes.

În ceea ce privește consumul, producătorul a declarat un consum urban de 6,3l/100km și un consum extraurban de 5.2l/100km, din care teoria ar spune că rezultă un consum mixt de 5.6l/100km. În realitate, consumul urban s-a situat permanent undeva la 8.2l/100km, iar extraurban am obținut un consum de 6.3l/100km. Cei drept, am rulat preponderent cu mașina în modul Comfort, așadar nu e exclus ca dacă vei rula EcoPro, să ai toate șansele să atingi cifre foarte aproape de consumul declarat.

Dar stau și mă întreb acuma, de ce ai face asta? Ai un SUV extrem de frumos, cu un motor destul de puternic și care dezvoltă un cuplu pe care multe alte mașini ar fi invidioase și o senzație extraordinară la volan. Cu noul X4 îți pot garanta ca ochii nu îți vor sta niciun moment la consum, ci pe hartă, ca să alegi noul traseu pe care să îl parcurgeți împreună.

La capitolul dotări, aș putea vorbi fără să mă opresc, și asta pentru că noul X4 vine cu un pachet de opțiuni extrem de generos, iar dintre acestea putem enumera jantele M de 20 de inch, suspensia adaptivă, sistemul de acces Keyless Confort, scaunele extrem de confortabile care pentru cele față sunt reglabile cu memorie, dar și încălzite și ventilate, farurile adaptive LED, sistemul de asistență Plus, navigația BMW Professional, pachetul M Sport, trapa panoramică, head-up display, sistemul wiresless de încărcare a telefonului, serviciile BMW Connected Drive și lista poate continua.

Ceea ce m-a impresionat de la început, a fost cheia cu display, fiind un element care te duce cu gândul la elemente futuriste.

Noul BMW X4 are un preț de pornire de 48.850€ în cazul versiunii xDrive20i, iar pentru cel mai puternic motor diesel disponibil vei avea un preț de pornire de 69.734€, iar modelul M40i te va pune să scoți de la început nu mai puțin de 70.091€.

Modelul testat de noi are un preț de pornire de 55.276€, pentru care vei achita în final 79.513€ pentru întreg pachetul de opțiuni.  Dacă e mult sau puțin, rămâne la aprecierea fiecăruia, însă eu știu un singur lucru: Bărbații nu se maturizează niciodata, în schimb avem jucării tot mai scumpe!

Ca și concluzie pot doar să spun că noul BMW X4 mi-a schimbat complet percepțiile asupra unui SUV Coupe și mă declar în mod official îndrăgostit de ea.

Dar nu îți cer să mă crezi pe cuvânt, motiv pentru care te invit să programezi un test drive la cei de la bmw Grup West Premium și te vei convinge pe pielea ta.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here