Portalul de alarmare a populației RO-ALERT a fost lansat în mod oficial

0
1069

Sâmbătă, a fost lansat portalul de alarmare a populației RO-ALERT care va emite alerte în situații de urgență majore, în care viața și sănătatea cetățenilor sunt expuse unui pericol iminent.

Calamități naturale, fenomene meteo extreme, inundații de mari proporții sau dezastre de origine umană vor urma să fie anunțate prin intermediul acestui portal, fiind în prezent în faza de testare.

„În perioada imediat următoare, este indicat ca cetățenii să acceseze https://ro-alert.ro/, să acceseze rubrica – Configurare telefon, unde vor găși toți pașii și indicațiile exacte privind modul de configurare a aplicației. În perioada de testare vor fi emise alerte cu mențiunea TESTARE”, a transmis Cancelaria Prefectului județului Bihor.

Dat fiind că platforma RO-ALERT a fost dezvoltată în colaborare cu toți operatorii de telefonie mobilă, unele telefoane vor fi configurate cu aplicația de alertare în mod automat printr-un update emis de operatorul de telefonie, urmând ca sistemul ro-alert.ro să fie disponibil și pentru iOS, începând cu cel târziu luna decembrie.

Avertizările vor funcționa atât pe smartphone, dar și pe telefoanele de generații mai vechi.

Ceea ce este foarte important de reținut este faptul că ro-alert.ro va emite avertizări doar în caz de fenomene extreme, severe, iminente, în cazuri în care viața, sănătatea sau proprietatea este pusă în pericol, și de asemenea alerte destinate exact zonei în care va aflați.

„Ro-alert.ro funcționează în sistem Cell broadcast, prin celule radio, diferit față de sistemul sms. Alerta va fi însoțită de un semnal audio, indiferent dacă telefonul este într-un mod silențios sau nu, semnal audio care nu va înceta decât prin citirea mesajului de pe ecran”, a declarat directorul Cancelariei Prefectului Județului Bihor, Răzvan Puia.

Sistemul RO-ALERT este implementat de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) și cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS).

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here