Tribunalul Bihor a suspendat programul zilnic impus de Primăria Oradea pentru Centrul Istoric

0
2381
Sursa foto: bihorstiri.ro

Tribunalul Bihor a suspendat Regulamentul prin care municipalitatea impune comerciaților din Centrul Istoric un program zilnic, inclusiv în weekend.

Regulamentul prin care Primăria Oradea impune comercianților din Centrul Istoric un program zilnic, de dimineața și până seara, inclusiv în weekend, a fost suspendat prin decizia Tribunalului Bihor.

Sentinața a fost publicată miercuri, 19 septembrie, și vine în urma unei acțiuni înaintată de către 12 comercianți cu activitate în Centrul Istoric, care au fost reprezentați de avocatul Mircea Ursuța.

Aceștia au cerut suspendarea Regulamentului municipal pentru stimularea dezvoltării Centrului Istoric al Municipiului Oradea, prevăzut în Anexa Hotărârii de Consiliu Local nr. 827/28.09.2017, motivul invocat fiind faptul că Primăria îi obliga la un program de funcționare extins inclusiv la final de săptămână, care le aducea deservicii.

Comercianții au contestat prevederile prin care li se impunea ca, pentru perioada 15 aprilie-15 octombrie intervalul obligatoriu de funcţionare să fie cuprins între orele 10-21, iar pentru perioada 16 octombrie-14 aprilie: intervalul obligatoriu de funcţionare să fie cuprins între orele 10-19.

În fața instanței, au fost invocate dispoziţiile art. 8 din Ordonanţa Guvernului nr. 99/2000, care prevăde că „structurile de vânzare cu amănuntul şi cele în care se prestează servicii de piaţă pot fi deschise publicului în toate zilele săptămânii. Fiecare comerciant îşi stabileşte orarul de funcţionare cu respectarea prevederilor înscrise în legislaţia muncii şi cu condiţia respectării reglementărilor în vigoare privind liniştea şi ordinea publică, şi în conformitate cu solicitările autorităţilor administraţiei publice locale privind continuitatea unor activităţi comerciale sau de prestări de servicii, în funcţie de necesităţile consumatorilor.”, se arată în cererea către instanță.

Majoritatea comercianților au precizat că dacă aceste măsuri rămân în vigoare, vor întâmpina dificultăți de ordin economic datorită noului orar impus, fapt care va determina în mod evident falimentul acestora.

„După această sentință, Regulamentul nu se mai aplică. Până acum, comercianții erau amendați dacă nu se conformau programului. În toată Europa duminică este zi liberă. Nu poți tu ca primar să impui un orar comerciantului”, a declarat avocatul Mircea Ursuța.

De asemenea, comercianții au făcut apel și la respectarea dreptului la viață privată și familie, în contextul în care programul de luni până duminică ar aduce atingere angajaților și administratorilor acestor afaceri.

„Legea fundamentală a Statului român impune şi în sarcina autorităţilor publice respectarea aceste drepturi ale cetăţenilor ei. Astfel, potrivit dispoziţiilor art. 26 din Constituţia României, autorităţile publice sunt obligate să respecte viaţa privată şi de familie a oricărui cetăţean român. În acelaşi sens, vă rugăm să aveţi în vedere că există decizii, inclusiv ale Instanței Supreme, prin care s-a apreciat că obligativitatea de prezență sâmbăta la un examen de bacalaureat încalcă libertatea religioasă”, a mai precizat avocatul Ursuța.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here