Noul proiect al Legii Pensiilor a fost adoptat de Guvern

0
901
Sursa foto: ecopolitic.ro

Guvernul a adoptat noul proiect al Legii Pensiilor, fiind avizat și de Consiliului Economic și Social.

Potrivit premierului Viorica Dăncilă valoarea punctului de pensie va crește gradual la 1.265 de lei în anul 2019, la 1.775 de lei în anul 2020 și apoi la 1.875 de lei în 2021.

„Noua lege a pensiilor se va aplica etapizat, începând cu anul 2019 până în 2021, când va intra integral în vigoare, ceea ce îsneamnă și noi creșteri a punctului de pensie la 1.265 de lei în 2019, 1.775 de lei în 2020 și 1.875 de lei în 2021. Aceasta lege este complexă, bazată pe principii solide, care poate fi susținută din punct de vedere bugetar și asupra căreia ne-am consultat atât cu patronatele cât și sindicatele”, a declarat premierul Dăncilă.

Proiectul Legii Pensiilor, care a intrat în august în dezbatere, a suferit câteva modificări, în urma discuțiilor cu sindicatele, dintre care una se referă la majorarea Valorii Punctului de Referință care se va majora și în funcție de „creșterea reală a câștigului salarial brut realizat.

Potrivit actului normativ, începând cu anul 2022, valoarea punctului de referință se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

Totodată, este prevăzută și reducerea vârstei de pensionare pentru cei care muncesc în condiții deosebite. Așadar pentru un an realizat în condiții deosebite, vârsta se reduce cu 3 luni, iar pentru un an realizat în condiții speciale vârsta se reduce cu 6 luni. O altă modificare prevede o majorare cu 25% a punctajelor lunare pentru persoanele care au realizat stagiul de cotizare ca nevăzători.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here