Consiliul Județean Bihor alocă bani pentru proiecte și evenimente care sunt dedicate Centenarului Marii Uniri

0
715
Sursa foto: Facebook - Consiliul Județean Bihor

Consiliul Județean Bihor se implică activ în organizarea evenimentelor și finanțarea proiectelor dedicate Centenarului Marii Uniri.

În primele 10 luni ale anului 2018, Consiliul Județean Bihor a investit aproximativ 700.000 lei pentru organizarea de evenimente și finanțarea de proiecte, care sunt dedicate Centenarului Marii Uniri. Alocarea a fost fie directă sau prin instituțiile subordonate, precum și pentru montarea unor plăci comemorative în mai multe localități ale județului.

În contextul în care opoziția a acuzat grupul PSD din Consiliul Județean că nu investește suficienți bani în proiecte dedicate Centenarului, pentru a nu supăra partenerii maghiari de coaliție, vicepreședintele CJ Bihor, Ioan Mang a susținut, joi o conferință de presă în care a prezentat o listă lungă de proiecte și evenimente pe care legislativul județean le-a finanțat pentru aniversarea Centenarului.

La aceste evenimente se mai adaugă 14 plăci comemorative amplasate în mai multe localități ale județului, plus alte trei astfel de plăci care urmează să fie montate în perioada următoare.

Totodată, vicepreședintele CJ Bihor, a enumerat o parte dintre proiectele și evenimentele organizate sau finanțate de către Consiliul Județean Bihor prin instituțiile subordonate.

De exemplu, Fundația „Euroregiunea Bihor-Hajdú-Bihar” Oradea a alocat suma de 4.700 lei evenimentului „Cântec de dor – Basarabia”, un spectacol dedicat împlinirii a 100 de ani de la momentul unirii Basarabiei cu România, care a avut loc în 6 martie, și 35.000 lei pentru Târnosirea Bisericii „Sfântul Apostol Andrei” și dezbaterea „Rolul ortodoxiei în anul Centenarului”.

Muzeul Țării Crișurilor a organizat miercuri un eveniment dedicat Centenarului, care s-a concretizat prin dezvelirea a două plăci comemorative și vernisarea expoziției „Bihorul…la spargerea lumii”, eveniment la care au participat sute de persoane, și care s-a bucurat de sprijinul financiar al deliberativului județean.

Direcția Social-Comunitară Bihor a finanțat la rândul său, o serie de proiecte care au fost adresate Centenarului Marii Uniri, cum ar fi „Ziua Națională a României la Vadu Crișului”, „Centenariu 2018” de la Salonta sau un concurs de creație literară, organizat de Asociația Culturală Pro Lirica Oradea.

Lista proiectelor și evenimentelor dedicate Centenarului, este completată de alte 16 proiecte care au fost finanțate prin Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte Bihor, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor.

„Ne-am propus să cheltuim 1 milion lei pentru proiecte și evenimente dedicate Centenarului. Dacă vom depăși suma, vom face rectificare bugetară. Deocamdată nu este cazul”, a precizat vicepreședintele Ioan Mang

În cea de a doua parte a conferinței de presă, Ioan Mang a dorit să răspundă și acuzațiilor emise de conducerea liberală, în care liderul grupului PNL din Consiliul Județean Bihor, a arătat cu degetul către conducerea legislativului județean pentru chiria plătită către Episcopia Romano-Catolică pentru Muzeul Țării Crișurilor.

„Ipocrizia atinge cote maxime. Astăzi am cerut o statistică de la Direcția Generală Economică, care arată că în perioada 1 ianuarie 2008 – 30 iunie 2012, perioadă în care Consiliul Județean a fost condus de PNL, s-au plătit chirii în valoare de 1.098.812,48 euro către Episcopia Romano-Catolică. Din iulie 2016, când s-a schimbat conducerea Consiliului Județean, și de când PNL, spre norocul bihorenilor, nu mai conduce județul Bihor, am început să lucrăm la noul sediu al Muzeului Țării Crișurilor. Și am reușit ca în august 2018 să mutăm muzeul și să nu mai plătim chirie. Când PNL a venit la putere, chiria pentru spațiul de la Muzeu era de 6.100 euro/lună. După ce PNL a preluat puterea, în special după ce dl. Popa (nr. Cornel Popa) a preluat puterea, chiria a devenit 15.000 euro”, a reamintit Mang. ,,Să nu faci nimic opt ani de zile cu clădirea Muzeului, să îngheți lucrările în 2010, să plătești chirie și după aceea tot tu să acuzi noua conducere, când nu mai plătim deja chirie, că a cheltuit banii pe chirii mi se pare ipocrizie dusă la extrem. (…) Chiar și cu un președinte UDMR, noi am reușit în doi ani de zile să nu mai plătim chirie la Episcopia Romano-Catolică pentru că s-a eliberat spațiul. Nu i-a oprit nimeni pe domnii din PNL să facă treaba asta acum șapte ani. Din păcate pentru bihoreni, ei s-au dovedit incapabili”, a explicat vicepreședintele CJ Bihor.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here