John Mearsheimer, profesor la Universitatea din Chicago și expert în științe politice vine joi la Oradea

0
1387
Sursa foto: youtube.com

Celebrul profesor de științe politice a Universității din Chicago, John Mearsheimer, vine joi la Oradea, unde va avea o prelegere la Universitatea din Oradea.

John J. Mearsheimer este profesor de științe politice la Universitatea din Chicago, unde predă din anul 1982. Acesta a absolvit Academia militară West Point în 1970 și apoi activat timp de cinci ani ca ofițer în Forțele Aeriene din S.U.A., absolvind școala postuniversitară în științe politice la Universitatea Cornell în 1975. În anul 1980 a obținut titlul de doctor în științe politice.

Mearsheimer este cel care a propus teoria realismului ofensiv, care descrie interacțiunea dintre marile puteri ca fiind dominată de o dorință rațională de a realiza un rol de supremație într-o lume a nesiguranței și incertitudinii cu privire la intențiile altor state. El a fost un adversar vocal al războiului din Irak în 2003 și a fost singurul care s-a opus deciziei Ucrainei de a renunța la armele sale nucleare în 1994,  prezicând că, fără un motiv de intimidare, s-ar putea confrunta cu o agresiune din partea Rusiei.

Opiniile sale cele mai controversate se referă la presupusa influență a grupurilor de interese asupra acțiunilor guvernului american în Orientul Mijlociu despre care el a și scris cartea „Lobby-ul israelian și politica externă a Statelor Unite ale Americii”.  Potrivit teoriei sale, Mearsheimer consideră că puterea crescândă a Chinei va aduce probabil un conflict cu Statele Unite, lucrarările sale fiind predată și citită de studenții de științe politice și relații internaționale.

John Mearsheimer va veni joi, 25 octombrie, la Oradea unde va susține o prelegere în Aula Magna a Universității din Oradea. Intrarea este liberă pentru toți cei interesați.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here