Consiliul Județean Bihor va extinde rețeaua de gaze în județ

0
2771
Sursa foto: Facebook - Consiliul Județean Bihor

Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Ioan Mang s-a întâlnit la finele săptămânii trecute, cu reprezentanții UAT-urilor din sudul județului pentru a discuta despre posibilitatea de a dezvolta alimentarea cu gaze naturale în Bihor.

Societatea Națională de Transport de Gaze Naturale Transgaz S.A. Mediaș, a înaintat către Consiliul Județean Bihor o propunere a planului de dezvoltare a infrastructurii de transport gaze naturale pentru județul Bihor, în contextul Ordinului nr. 167/2018 privind modificarea și completarea Codului rețelei pentru Sistemul național de transport al gazelor naturale, care permite primăriilor să facă contract direct cu Transgaz.

Având în vedere acest aspect, conducerea CJ Bihor și-a propus organizarea unei serii de întâlniri cu primarii pentru a discuta despre posibilitatea fructificării acestei șanse, în scopul dezvoltării județului.

Prima întâlnire de lucru a avut loc la Beiuș, la inițiativa vicepreședintelui CJ Bihor, Ioan Mang și sub găzduirea primarului din Beiuș, Petru Mlendea, la care au participat la eveniment reprezentanții UAT –urilor Nucet, Căbești, Holod, Tinca, Pocola, Remetea, Curățele, Drăgănești, Budureasa, Finiș, Tărcaia, Lunca  și Nojorid, dar și deputatul Gheorghe Bogdan. Din partea Consiliului Județean au fost prezenți Adrian Simon, consilier președinte, Vasile Bimbo, consilier la Institutia Arhitectului Șef, Poti Csaba, director al Direcției de Dezvoltare și Implementare Proiecte Bihor, și Stela Babău, consilier județean.

În contextul în care eforturile financiare pe care ar trebui să le suporte UAT-urile nu sunt deloc mici, soluția propusă de către vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, este aceea de a se înființa Asociații de Dezvoltare Intercomunitare (ADI).

„Din punctul meu de vedere, cea mai bună soluție este să înființați Asociații de Dezvoltare Intercomunitare. Desigur, nu este o condiție obligatorie. Puteți să solicitați construirea unui sistem de distribuție gaze naturale și fără să vă organizați într-o astfel de structură. Însă, costurile vor fi mult mai mari”, a declarat Ioan Mang.

Sursa foto: Facebook – Consiliul Județean Bihor

„Faptul că legislativul județean și-a prezentat dorința de a sprijini primăriile reprezintă un pas foarte important pentru dezvoltarea alimentării cu gaze naturale a județului nostru. Chiar dacă efortul financiar pe care îl presupune realizarea acestui obiectiv este unul consistent, eu vă îndemn să nu vă descurajați deoarece pot fi atrase fonduri europene și/sau fonduri guvernamentale în acest sens. Investiția este, pe termen lung, una foarte avantajoasă”, le-a declarat primarilor și deputatul Gheorghe Bogdan, prezent și el la eveniment.

În perioada imediat următoare, conducerea Consiliului Județean Bihor va organiza alte trei întâlniri de lucru cu primari și parlamentarii bihoreni, cu scopul de a pregăti toate detaliile pentru întrevederea cu reprezentanții Transgaz, programată în luna noiembrie, astfel încât să fie dezvoltată infrastructura de gaz pentru consumatorii casnici și industriali cât mai curând.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here