Salariul minim pe economie va crește în funcție de studii, începând cu 1 decembrie 2018

0
1423
Sursa foto: gazetaoltului.ro

Salariul minim pe economie va creşte începând de la 1 decembrie şi va fi diferenţiat în funcţie de studii.

Subiect intens dezbătut în ultima perioadă, și anume data creșterii salariului minim, a fost dat publicității de către ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu.

„Am avut în plan să o facem în noiembrie, însă am avut un protest din partea patronatelor, la care ne aşteptam, dar în acelaşi timp am hotărât că este mai bine să facem şi testul IMM-urilor. Pe site-ul Ministerului IMM-urilor se pune un chestionar la care trebuie să răspundă firmele mici şi mijlocii. Neavând acest test pe salariul diferenţiat, am fost de acord să mergem o lună mai târziu, adică să aplicăm de la 1 decembrie”, a explicat ministrul într-o intervenţie televizată.

Lia Olguţa Vasilescu a mai vorbit și de faptul că salariul minim se va achita diferențiat, în funcție de nivelul de studii.

„În Codul Muncii la ora actuală se vorbeşte de salariul minim, dar nu se vorbeşte de salariul minim diferenţiat. Primul pas este să modificăm Codul Muncii. După ce modificăm Codul Muncii, va trebui să venim cu o hotărâre de Guvern. De la 1 ianuarie ar urma să fie salariu minim pe economie 2.080 de lei, iar salariul minim pentru cei cu studii superioare 2.350 de lei şi pentru cei care au minim 15 ani vechime la 2.350 de lei. De la 1 ianuarie intră Legea salarizării, iar de la 1 decembrie intră salariul minim pe economie”, a mai declarat ministrul Vasilescu.

De asemenea, ministrul Muncii a ținut să mai precizeze, că din 2019 şi până în 2022, salariile bugetarilor vor creşte, în fiecare an, cu 25% din diferenţa salariului de la acel moment și cel pe care urmează să îl aibă în 2022.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here