Ilie Bolojan vs Mihai Viteazul. Statuia voievodului ar urma să fie mutată în Centrul Civic

0
3292
Sursa foto: flickr.com

Statuia lui Mihai Viteazul ar urma să părăsească Piața Unirii, pentru a-i face loc unei preferințe mai vechi al edilului liberal, Ilie Bolojan, și anume statuia regelui Ferdinand I.

Deja ca orădeni ne-am obișnuit că ceea ce își propune primarul Bolojan, se va întâmpla cu orice preț, indiferent de situație.

Așa se face că de la începutul reabilitării Pieței Unirii, Ilie Bolojan a pus gând rău statuilor din zonă, și anume lui Emanuil Gojdu și lui Mihai Viteazul. Din nefericire pentru statuia marelui avocat și patriot ardelean, aceasta a fost mutată în condiții greu de imaginat pentru orice om de cultură, secționată și abandonată în ștrandul Ioșia, unde natura a pus stăpânire pe ea. Ulterior, ca urmare a mai multor acțiuni publice, de voie sau de nevoie, administrația orădeană a mutat statuia în cetate și au depozitat-o în condiții ceva mai decente, urmat de un proces de recondiționare, semn că protestele civice conteză.

Statuia care a urmat viziunilor primarului Bolojan a fost cea a voievodului Mihai Viteazul, statuie devenită de zeci de ani, o emblemă a Pieței Unirii. Din nefericire pentru edilul liberal, Ministerul Culturii a dat un aviz negativ pentru mutarea statutii voievodului, motiv pentru care, planurile lui Bolojan au fost stopate. Sau cel puțin așa a crezut publicul orădean la început.

Spunem asta, deoarece în primăvara acestui an, adminsitrația Bolojan a semnat cu Universitatea de Ahitectură și Urbanism din București un contract în valoare de doar 54.000 lei, prin care aceasta se obliga să-i livreze primarului orădean un studiu de oportunitate referitor la mutarea statuii lui Mihai Viteazul din Piața Unirii pentru a face loc statuii regelui Ferdinand.

Așadar, după ce universitatea din București a încasat suma, achitată până la urmă din bugetul orădenilor, la câteva luni distanță, primarul liberal a învins într-o primă etapă în fața voievodului Mihai Viteazul. Astfel luni, consilierii locali au fost convocați în ședința extraordinară, pentru a vota proiectul de hotărâre „privind aprobarea relocării statuii lui Mihai Viteazul din Piața Unirii în Piața Emanuil Gojdu, cu scopul de a reamplasa statuia Regelui Ferdinand I pe vechiul amplasament din Oradea”.

Potrivit proiectului prezentat consilierilor locali, statuia voievodului urmează să fie mutată „în zona axului care face legătura între Casa de Cultură a Sindicatelor și Cetatea Oradea, pe noua dală urbană care se va reconfigura în urma implementării proiectelor de creștere a mobilității urbane în zona Podului Dacia – Piața Emanuil Gojdu – b-dul Dimitrie Cantemir”.

Bugetul alocat pentru acest nou proiect al administrației orădene, va fi de maximum 900.000 euro fără TVA pentru realizarea statuii regelui Ferdinand I, din care aproximativ 450.000 de lei vor fi alocați de către Guvernul României, în cadrul proiectelor legat de aniversarea Centenarului. La această sumă se adaugă desigur, costurile de mutare a statuii lui Mihai Viteazul.

Culmea este că pentru acest subiect, Primăria Oradea nu s-a obosit cu o consultare reală a orădenilor în sensul mutării statuii, problema aflându-se în dezbatere publică înainte de implementarea proiectului de reamenajare a pieței, fiind abandonat la scurt timp, datorită muncii birocratice.

Reprezentanta Institutiei Arhitectului Sef, dna Lipoveanu Adriana, nu a putut combate pertinent nicio obiectie ridicata la acest material.

În ceea ce privește un aviz din partea Ministerului Culturii, aceștia au emis până la acest moment, doar un aviz de concepție artistică pentru statuia regelui Ferdinand I, însă dat fiind că tot acest proiect este condiționat de realizarea altuia, rămâne de văzut dacă Ministerul își va da sau nu avizul în sensul mutării. În fapt, reprezetanții ministerului Culturii au avizat schițele depuse de administrația orădeană.

„Prezentul aviz nu ține loc de aviz favorabil/autorizație emisă de Ministerul Culturii și Identității Naționale potritivt prevederilor Legii nr.422/2001 privind protejarea monumentelor istorice și/sau ale Ordonanței Guvernului nr.43/2000 privind protecția patrimoniului arheologic și declararea unor situri arheologice ca zone de interes național”, se arată în documentul semnat de către ministrul Culturii, George Ivașcu și trimis administrației locale.

În cadrul sedinței de Consiliu Local, Liviu Sabău, liderul de grup al consilierilor PSD, și-a exprimat regretul pentru acest demers al primarului Bolojan și a atras atenția asupra celor mai sus în documentul primit de la minister, și anume faptul că în cadrul comisiei zonale nu s-a primit aviz, doar s-a specificat posibilitatea de aprobare în cazul în care se va completa dosarul cu proiectul parcării din zona catedralei ortodoxe.

„Până atunci nu se poate pune problema mutării statuii mai ales că lipsește proiectul de arhitectură privind demontarea și reamplasarea statuii. Al doilea aspect extrem de important este reprezentat de proprietatea statuii, și anume Asociatia „Mihai Viteazul”, cea care a plătit și a obținut toate avizele, susține că nu a renunțat niciodată la dreptul de proprietate asupra statuii” a declarat Liviu Sabău în ședința de Consiliu Local.

În tot acest proces de care edilul liberal a ținut cu dinții să îl realizeze, așteptăm cu nerăbdare, să vedem cum ar rezista pavajul italian, sub greutatea macaralelor imense, ce vor lucra pentru mutarea statuii lui Mihai Viteazul.

Inaugurarea statuii regelui Ferdinand I, ar urma să aibe loc pe data de 23 mai 2019.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here