Fostul Palat al Finanțelor de pe strada Republicii urmează să fie reabilitat

0
2647
Sursa foto: hirek.varad.org

Consiliul Județean Bihor va reabilita fostul Palat al Finanțelor din strada Republicii, finanțarea venind de la Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Potrivit președintelui Consiliului Județean Bihor, delibrativul județean va reabilita două clădiri emblematice pentru Oradea și județul Bihor, și anume fostul Palat al Finanțelor de pe strada Republicii, și Hanul Arborele Verde, unde își desfășoară activitatea Trupa de Teatru Arcadia.

Cele două obiective vor fi reabilitate în baza finanțării de la sediul Ministerului Culturii și Identității Naționale. În acest sens, fostul Palat al Finanțelor urmează să devină Palatul Administrativ, în care își vor avea sediul Consiliul Județean și Prefectura.

Există ordonanța de urgență 76/2018 privind aprobarea Programului de investiții în domeniul culturii, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative. Practic se vor reabilita 5388 metri pătrați, suprafața imobilului din strada Republicii, care va fi transformat în Palat Administrativ, unde își va avea sediu Consiliul Județean și Prefectura. Proiectul prevede ca la etajul superior al clădirii să fie amenajat un muzeu al istoriei județului bihor. Vorbim despre un proiect în valoare de 21.638.434 lei”, a anunțat președintele Consiliului Județean, Pásztor Sándor.

În ceea ce privește clădirea în care funcționează trupa Teatrului Arcadia, Pásztor a anunțat că va fi reabilitată tot din fondurile Ministerului Culturii și Identității Naționale.

„Acest proiect are valoarea de 10.394.674 lei cu TVA. Inițial a fost depus pe Programul Operațional Regional”, a precizat Pásztor Sándor. Conform O.G. 76/2018, „sumele alocate prin bugetul Ministerului Culturii și Identității Naționale pentru realizarea Programului reprezintă 98% din valoarea totală a investiției, fără valoarea terenului. Cota de 2% din valoarea totală a investiției este suportată de către beneficiar din surse financiare”. Investițiile în proiectele culturale derulate la nivel județean nu se opresc aici. Anul viitor se vor licita lucrările cuprinse în strategia culturală a județului, proiect finanțat pe axa Interreg RO-HU. „Noi dorim să creăm un proiect cultural pentru județ. S-a realizat entitatea care va coordona activitățile culturale pe o perioadă de 10 ani. Există un comitet de inițiativă care va coordona acest proiect. Alături de oameni de cultură vor fi cooptați oameni din municipalitate, dar și din cadrul ONG-urilor”, a mai spus Pásztor Sándor.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here