Au sărbătorit Centenarul Marii Uniri în Parlamentul European, la inițiativa lui Emilian Pavel

0
1140

Europarlamentarul bihorean Emilian Pavel, împreună cu Asociația „Urmașii Marii Uniri”, a organizat în această săptămână în Parlamentul European, un eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri.

Obișnuit să celebreze Ziua Națională cu cinste în Parlamentul European, eurodeputatul bihorean Emilian Pavel, alături de Asociația „Urmașii Marii Uniri” au susținut un eveniment de excepție, dedicat Centenarului Marii Uniri, cu doar câteva zile înainte de 1 Decembrie, denumit „De la Versailles la Sibiu, 100 de ani mai târziu”.

Evenimentul a avut loc chiar în Parlamentul European, unde Pavel a surprins pe toți cei prezenți printr-o expoziție cu 20 de fotografii alb – negru, de dimensiuni mari, ce au reprezentat personalități care au marcat istoria României, și istoria lumii, cum ar fi Mihai Viteazul, Haricle Darclée, Regina Maria a României, Constantin Brâncuși, Sarmiza Bilcescu, Nicolae Titulescu, George Enescu, Gheorghe Leonida, Ecaterina Teodoroiu, Smaranda Brăescu, Theodor V. Ionescu, Ana Aslan, Ștefan Odobleja, Eugen Ionesco, George Emil Palade, Sofia Ionescu – Ogrezeanu, Gheorghe Zamfir, Ivan Patzaichin, Nadia Comăneci și Simona Halep.

De asemenea, participanții au putut admira și opt fotografii realizate de către Samoilă Mârza la 1 decembrie 1918, portrete ale membrilor din Consiliul Dirigent și un panou cu Rezoluția Adunării Naționale de la Alba Iulia.

Tot în cadrul evenimentului, un alt element important a fost dat de promovarea județului Bihor, sens în care, fotograful Ovi D. Pop a expus 30 de fotografii care surprind frumusețea județului și a oamenilor locului, realizate de el sau de artiștii fotografi internaționali care au participat la prima ediție a taberei de fotografie „Discover Bihor”.

Printre participanții la eveniment s-au aflat membri ai Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor și Democraţilor din Parlamentul European, reprezentanți ai Guvernului și Parlamentului României, reprezentanți din partea Consiliului Județean Bihor și a Instituției Prefectului județul Bihor, directori de instituții deconcentrare, precum și primari din Bihor și Suceava. O prezență deosebită a fost cea a Preasfinției Sale Sofronie Drincec, episcopul ortodox al Oradiei, dar și prezența fostului prim-ministru al României, Adrian Năstase, care a fost însoțit de cei doi fii ai săi.

Fiind unul dintre proiectele sale de suflet ale lui bihoreanului Emilian Pavel, prin intermediul Asociației „Urmașii Marii Uniri”, și-a propus să identifice cât mai mulți descendenți ai delegaților bihoreni la Marea Adunare de la Alba Iulia din 1918, motiv pentru care o parte importantă a evenimentului găzduit în Parlamentul European, a fost dedicată conferinței care poartă numele proiectului.

În timpul conferinței au luat cuvântul Cristina Pușcaș, muzeograf, Ligia Mirișan, directorul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” Bihor, și profesorul Ioan Adrian Malița, cei din urmă fiind și urmași ai unor delegați.

Evenimentul a fost încheiat cu o recepție, în cadrul căreia 30 de artiști ai Ansamblului Artistic Profesionist „Crișana”, au oferit un spectacol de zile mari, sub bagheta dirijorului Adrian Miescu, fiind prezenți la eveniment pentru a încânta pe toți cei prezenți, prin sprijinului oferit de Consiliul Județean Bihor, prin Fundația „Euroregiunea Bihor-Hajdú-Bihar” Oradea.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here