A fost realizat cel de al doilea transplant pediatric de cord din România. Inima a fost prelevată de la o fetiță din Oradea

0
1739
Sursa foto: dcnews.ro

O echipă de medici din Târgu Mureș a realizat marți, al doilea transplant pediatric de cord din România.

Transplantul a fost realizat de către o echipă de medici de la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş , fiind efectuat la un pacient de 10 ani din Tulcea, diagnosticat cu insuficienţă cardiacă în stare avansată.

„Operaţia a decurs bine. O echipă din centrul nostru s-a deplasat la Oradea de unde a prelevat cordul. Acesta a ajuns pe calea aeriana cu un elicopter SMURD. Operaţia a durat cinci ore şi jumătate, a decurs bine şi suntem încrezători”, a declarat dr. Horaţiu Suciu, care a ținut să precizeze că donatorii copii sunt foarte rari, atât în România, cât și străinătate.

Băieţelul de 10 ani, care se afla pe lista de așteptare de trei ani, a primit inima unei fetiţe de opt ani din Oradea, care se afla în moarte cerebrală, după ce la finele săptămânii trecute a fost victima unui accident rutier, în care fetița a traversat strada fără să se asigure.

La prelevarea de organe a participat medicul Marius Harpa, care a declarat presei că echipa pe care a condus-o a fost contracronometru din cauza vremii, însă s-a încadrat în timp, iar transplantul a avut loc în condiţii foarte bune.

Operația a fost al doilea transplant pediatric de cord din acest an, ce s-a realizat în România.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here