Jean-Claude Juncker: Guvernul României este pregătit. Președinția română o să aibă loc într-un moment crucial al devenirii europene

0
1042
Sursa foto: digi24.ro

Guvernul Dăncilă a fost la Bruxelles, pentru a prelua dosarele, ca urmare a preluării președinției Consiliului Uniunii Europene.

Începând cu data de 1 ianuarie 2019, România își va asuma în premieră, Președinția rotativă la Consiliul Uniunii Europene, într-o perioadă ce este marcată de finalizarea procesului de retragere a Marii Britanii din UE, avansarea negocierilor pentru adoptarea Cadrului Financiar Multianual 2021-2027, summit-ul de la Sibiu de la 9 mai 2019 dedicat viitorului UE dar și alegerile pentru Parlamentul European din 23-26 mai 2019.

În acest sens, întreg cabinetul Dăncilă a fost prezent la Bruxelles, la o întâlnire cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și membrii Comisiei Europene.

„Guvernul român este bine pregătit pentru președinție. La 1 ianuarie 2019, România va fi fost membră a Uniunii Europene de 12 ani. (…) Fără România, Uniunea Europeană nu ar fi completă. Astăzi este completă pentru că după decenii de separare artificială, România este ancorată pentru totdeauna în această familie europeană. Președinția română o să aibă loc într-un moment crucial al devenirii europene. În timpul președinției române, la 29 martie 2019, Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană. Este o dată tristă, însă România va ști să gestioneze urmările Brexitului în modul cel mai bun”, a declarat Jean-Claude Juncker.

Președintele Juncker a subliniat de asemenea și faptul că președinția română va prelua majoritatea celor 257 de dosare legislative care au rămas în negocieri de la președinția austriacă și a indicat că mandatul României va fi limitat în contextul alegerilor pentru Parlamentul European din 23-26 mai 2019.

„România are în față atribuții extraordinar de dificile. (…) Avem încă 257 de propuneri legislative care sunt pe masa co-legiuitorilor. Președinția austriacă va finaliza mai multe dosare, dar o să rămână mult de lucru președinției române într-o perioadă foarte scurtă pentru că Parlamentul European va înceta activitățile în luna aprilie. Rămân cam patru luni utile președinției române, dar am văzut astăzi cât de bine pregătiți sunt miniștrii în domeniile lor și sunt convins că România va reuși să finalizeze un număr mare de propuneri care sunt încă pe masa de lucru a Parlamentului și a Consiliului”, a adăugat Juncker.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here