Consiliul Județean Bihor și Universitatea Oradea, colaborează pentru realizarea Parcului Științific și Tehnologic Bihor

0
1207
Sursa foto: Facebook - Consiliul Judetean Bihor

Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Ioan Mang și rectorul Universității din Oradea, Constantin Bungău au susținut o conferință de presă, subiectul fiind realizarea și exploatarea Parcului Științific și Tehnologic Bihor.

Partenerii în realizarea Parcului Științific și Tehnologic, sunt U.A.T. județul Bihor – Consiliul Județean Bihor, care este responsabil de asigurarea infrastructurii, Universitatea din Oradea, care este responsabila de prestarea serviciilor de transfer tehnologic în nou creata infrastructură, Societatea Parcuri Industriale Bihor S.A., cea care a depus nota conceptuală, și nu în ultimul rând Societatea Parc Științific și Tehnologic Bihor S.R.L., cea care se va ocupa de administratrea parcului.

„Parcul Științific și Tehnologic se înființează în scopul ultilizării rezultatelor activităților de cercetare și aplicării tehnologiilor avansate în economie și în scopul creșterii participării instituțiilor de învățământ superior acreditate și a unităților de cercetare – dezvoltare în procesul de dezvoltare economico – socială prin știință și tehnologie” a declarat vicepreședintele CJ Bihor, Ioan Mang.

Pe ordinea de zi a ședinței ordinare de marți, 18 decembrie, a Consiliului Județean Bihor se vor afla două puncte de care depinde soarta acestui proiect, unde aleșii județului sunt așteptați să voteze în favoarea aprobării contractului de asociere în participațiune încheiat între părți și aprobării acordului de parteneriat în vederea realizării și exploatării Parcului Științific și Tehnologic Bihor.

„Ne dorim foarte mult ca acest proiect să treacă și considerăm că nu există motive de blocaj într-un proiect de investiție de un asemenea profil”, a punctat vicepreședintele Ioan Mang.

Din valoarea totală a proiectului, de aproximativ 7 milioane euro, adică 32.976.255,68 lei, Consiliul Județean asigură cofinanțarea de 50%.

Sursa foto: Facebook – Consiliul Judetean Bihor

„Consiliul Județean este foarte generos pentru că intră cu două contribuții în această afiliere: terenul pe care îl pune la dispoziție acestei structuri și cofinanțarea. Sper din tot sufletul ca aleșii județeni, indiferent de culoarea politică, să aprobe acest proiect, precum și contribuția pentru a realiza această investiție”, a declarat rectorul Universității din Oradea, Constantin Bungău.

Conform descrierilor, la nivelul parterului va fi amenajată o zonă de cercetare și prototipare care va cuprinde, 3 laboratoare de prototipare dotate cu aparatură de performanță, laborator de cercetare materiale avansate, laborator cercetare a inteligenței artificiale și o sală de conferință cu o capacitate de 300 persoane.

La etajul unu vor fi construite 15 laboratoare de tip Open Lab, 3 laboratoare Makers Eco-System, iar la etajul 2 vor exista alte 15 laboratoare de inovare și 4 laboratoare Makers Eco-System, la care se adaugă săli de ședințe, săli de mese, spații administrative și anexe.

Sursa foto: Facebook – Consiliul Judetean Bihor

„Obiectivul este ca în 18 luni să se construiască clădirea Parcului, cu regim de înălțime parter plus două etaje și o suprafață desfășurată de 5.417.78 mp. Aceasta va fi dotată cu mobilier și echipamente de cercetare specifice laboratoarelor propuse. Va mai fi o parcare cu 63 de locuri, dintre care 2 destinate persoanelor cu handicap locomotor. De asemenea, va mai fi o parcare pentru biciclete. Activitatea de cercetare va fi prestată sub coordonarea Universității”, a mai ținut să precizeze vicepreședintele CJ Bihor, Ioan Mang.

Parcul urmează să fie amplasat pe un teren care aparține Consiliului Județean Bihor, situat pe strada Ceyrat nr.4, mai exact în spatele Facultății de Științe Socio – Umane, iar sursa de finanțare este Programul Operațional Regional 2014 – 2020, axa prioritară 1, prioritate de investiții 1.1, perioada estimată de implementare fiind iulie 2019 – iunie 2022, adică 36 de luni.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here