Obiectivul UE: să reducă emisiile de CO2 de la autoturisme cu 37,5% până în 2030

0
1376
Sursa foto: cars.ro

Statele membre ale U.E. au ajuns la un numitor comun privind reducerea emisiilor de dioxid de carbon provenite de la autoturisme și vehicule utilitare.

Statele U.E. au ajuns luni, 17 decembrie la un acord în ceea ce privește emisiile de dioxid de carbon (CO2), care sunt provenite de la autoturisme și vehicule utilitare. Cu toate acestea, acțiunea statelor membre a născut un val puternic de nemulțumire din partea industriei auto, care au declarat că acest obiectiv este unul nerealist și mult prea restrictiv.

„Am ajuns la un compromis privind reducerea emisiilor autoturismelor, cu 37,5%, şi vehiculelor utilitare cu 31% până în 2030. u aceste obiective ambiţioase, Europa arată din nou cum se pot transforma în fapte #ParisAgremeent (pactul global privind schimbările climatice) şi #COP24 (summitul privind schimbările climatice de la Katowice din 2018)”, a anunţat comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Cañete.

Acordul la nivelul Uniunii Europene reprezintă un compromis la care s-a ajuns după mai mult luni de negocieri, cu Germania care își dorea o reducere cu 30% a emisiilor, în timp ce Parlamentul European a propus o ţintă de 40%.

Anunţul a fost făcut luni de către Austria, care deţine acum Preşedenţia prin rotaţie a Consiliului UE, la doar două zile după încheierea summitului COP24 de la Katowice, în cadrul căruia subiectul reducerii emisiilor auto a iscat discuţii aprinse între ţările participante.

În acest sens, industria auto germană a criticat obiectivul UE privind reducerea emisiilor, avertizând că ar putea afecta serios piaţa auto europeană, putând inclusiv duce la închiderea unor fabrici de maşini de pe continent.

„Reglementarea solicită prea mult şi oferă prea puţin. Nimeni nu ştie astăzi cum pot fi atinse la timp limitele convenite”, se afirmă într-un comunicat al Asociaţiei Germane a Industriei de Automobile (VDA).

Aproape 200 de ţări şi-au depăşit viziunile politice diferite, iar, după două săptămâni, sâmbătă seara, la Katowice, Polonia, au ajuns la o înţelegere privind regulilor de punere în aplicare a Acordului de la Paris privind climatice globale.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here