Proiectul Parcului Științific și Tehnologic Bihor în pericol, datorită consilierilor județeni PNL

0
2052
Sursa foto: Facebook - Consiliul Judetean Bihor

Consilierii liberali din Consiliul Județean Bihor pun în pericol realizarea unuia dintre proiectele importante ale județului, votând împotriva acestuia.

Membrii opoziției din deliberativul județean au dezvoltat un obicei din a se opune proiectelor județului, reușind să le blocheze, după bunul lor plac, chiar dacă nu au motive temeinice pentru acțiunile lor. Așa s-a întâmplat și în cadrul ședinței de marți, 18 decembrie, când consilierii liberali au votat împotriva mai multor puncte de pe ordinea de zi a ședinței ordinare, punând astfel în pericol realizarea Parcului Științific și Tehnologic Bihor.

Primul punct respins de către liberali este aprobarea contractului de asociere în participațiune încheiat între U.A.T. Județul Bihor – Consiliul Județean Bihor, Universitatea Oradea și Societatea Parcuri Industriale Bihor S.A. în vederea realizării și exploatării Parcului, care avea nevoie de 24 de voturi. Problema liberalilor la acest punct, era legat de managerul Societății Parc Științific și Tehnologic Bihor, față de care au obiectat că nu ar avea experiența necesară pentru derularea unui proiect pe fonduri europene.

În replică, vicepreședintele CJ Bihor, Ioan Mang, i-a informat pe consilieri că „societatea Parc Științific și Tehnologic Bihor nu va fi cea care conduce proiectul de finanțare europeană, ci va fi o echipă care va manageria. Societatea respectivă va administra Parcul Științific și Tehnologic. Echipa de management de proiect e cu totul alta. Căderea acestui proiect înseamnă că riscăm ca singurul proiect care era trecut de prima fază să nu poată fi depus la timp”.

Proiectul ce viza aprobarea acordului de parteneriat încheiat între cele 4 entități a fost aprobat, însă strict pentru faptul că a fost suficient votul celor 18 consilieri PSD-UDMR-ALDE.

Un alt punct vital pentru depunerea documentației acestui proiect, era punctul ce viza darea în folosință gratuită de către Parc Științific și Tehnologic Bihor S.R.L. a terenului în suprafață de 7.622 mp, situat pe strada Ceyrat nr.4, unde liberalii au ales să zică pas, fără însă a oferi vreo justificare celorlalți consilieri, cu privire la motivul care stă la baza votului lor. Vor oferi oare această justificare, bihorenilor?

„Din păcate, ei continuă să facă ceea ce au dovedit deja că se pricep cel mai bine: să saboteze dezvoltarea județului nostru. Astăzi, s-au opus unui proiect strategic, cu impact major asupra economiei locale și județene: înființarea Parcului Ştiinţific şi Tehnologic Bihor. Desigur, pretextul lor este unul cât se poate de politicianist și nu are nicio legătură cu realitatea. Din această cauză însă, Consiliul Județean Bihor riscă să nu poată depune în timp util proiectul finanţare din fonduri europene, în valoare de circa 7 milioane de euro”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Ioan Mang.

Proiectul ce vizează Parcul Științific și Tehnologic Bihor are scopul de a ultiliza rezultatele activităților de cercetare și aplicării tehnologiilor avansate în economie și în scopul creșterii participării instituțiilor de învățământ superior acreditate și a unităților de cercetare – dezvoltare în procesul de dezvoltare economico – socială prin știință și tehnologie. Acesta ar urma să aibe la nivelul parterului o zonă de cercetare și prototipare cu 3 laboratoare de prototipare dotate cu aparatură de performanță, laborator de cercetare materiale avansate, laborator cercetare a inteligenței artificiale și o sală de conferință cu o capacitate de 300 persoane.

La etajul unu vor fi de asemenea construite 15 laboratoare de tip Open Lab, 3 laboratoare Makers Eco-System, iar la etajul 2 vor exista alte 15 laboratoare de inovare și 4 laboratoare Makers Eco-System, la care se adaugă săli de ședințe, săli de mese, spații administrative și anexe.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here