Peste 100.000 de ouă contaminate cu pesticid au ajuns la consumatori

0
2038
Sursa foto: adevarul.ro

Peste 100.000 de ouă ce au fost contaminate cu Fipronil, au ajuns în consum, către populație.

Cel puţin 102.480 de ouă contaminate cu pesticidul Fipronil, de la o fermă avicolă din Drăgăneşti Vlaşca, judeţul Teleorman, au ajuns în consum, populația trebuind a fi alertată încă de la finele anului trecut.

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au declarat, joi, că nu exclud posibilitatea ca ouă contaminate să fi ajuns pe piaţă şi înainte de efectuarea controlului tematic. Cifra pe care aceștia o estimează, este de cel puțin 102.480 de ouă contaminate, care au ajuns pe mesele oamenilor.

„Pe 22 noiembrie au prelevat probe, pe 6 decembrie a venit buletinul de analize care a relevat faptul că există Fipronil în ouă. Această fermă nu avea niciun istoric. Şi se controlează în cadrul programului toate fermele, dar ordinea lor este dată de o analiză de risc. Istoricul acestei ferme era curat până acum. De asta au şi durat mai mult analizele. Au fost 102.480 de ouă contaminate care au ajuns pe piaţă. Nu avem de unde să ştim dacă nu au ajuns pe piaţă şi înainte ouă contaminate”, a declarat Rareş Hăbescu, purtătorul de cuvânt al ANSVSA.

În prezent, la ferma avicolă se derulează o anchetă a celor de la ANSVSA şi a celor de la DSVSA Teleorman, prin care se urmăreşte identificarea modului în care Fipronilul a ajuns să fie folosit la respectiva unitate de producţie.

În luna noiembrie 2018, la aceeasși fermă avicolă, s-au descoperit peste 4,2 milioane de ouă contaminate cu un insecticid interzis, fiind pusă sub sechestru de către DSVSA Teleorman.

Fipronilul este un insecticid cu spectru larg, interzis în Uniunea Europeană la animale destinate consumului uman, din cauza riscului foarte crescut pentru om de a suferi diverse forme de toxiinfecţie alimentară.

Anumite surse din cadrul fermei au susţinut că substanţa ar fi fost folosită pentru îndepărtarea păduchilor la găini, fără să anticipeze consecinţele.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here