Bursa locurilor de muncă pentru specialiștii români din diaspora

0
1189
Sursa foto: ecopolitic.ro

Guvernul României, împreună cu patronatele și sindicatele, iau măsuri pentru a aduce înapoi în țară, românii din diaspora.

În ultimii doi, exodul forței de muncă a fost redus la cifre semnificative, însă în continuare, deficitul forței de muncă atinge cote destul de mari. În acest sens, Guvernul României, împreună cu sindicatele și patronatele, pun bazele unor proiecte, menite să aducă înapoi în țară, românii de peste hotare.

În acest sens, primul proiect a fost anunțat de către ministrul Muncii, Marius Budăi, care a anuntat că în luna februarie, autoritățile vor organiza în Italia o bursă a locurilor de muncă pentru românii care muncesc acolo.

„Am pus bazele unei colaborări importante cu ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, cu sindicatele și patronatele din construcții, cu specialiști din ANOFM și Ministerul Muncii pe ocupare. În luna februarie vom face în Italia, la Milano sau Torino, o bursă a locurilor de muncă pentru românii care muncesc acolo. Mergem cu oferte clare, pe perioade clare. Sindicatele și patronatele din construcții, patronii mai ales, au spus că vor mai pune și ei, iar salariul minim va ajunge la 3.500 – 4.000 lei net, în mână. Sperăm să începem ușor, ușor să ne aducem specialiștii acasă”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.

De asemenea, ministrul a mai precizat că în ciuda faptului că în România are un deficit de angajați, exodul forței de muncă s-a redus considerabil în ultima perioadă.

„În decembrie 2016, șomajul era 4,8%. În iulie 2018, șomajul este de 3,48%. Asta înseamnă că măsurile pe care le-am luat, măsuri de ocupare, de stimulare a angajatorului să angajeze, și aici aș vorbi de un program de mare succes care începe să-și facă vizibile rezultatele, acel program pentru ucenicie. Am intrat din paradigma unui stat cu șomaj ridicat în paradigma unui stat cu deficiență de angajați. Există clar o deficiență de forță de muncă. De aici acele măsuri referitoare la burse de locuri de muncă pentru românii noștri de pretutindeni, să încercăm să îi aducem acasă, dar în paralel avem nevoie de muncitori, pentru că avem programe mari de investiții pe care trebuie să le punem în practică și avem nevoie de forță de muncă”, a mai spus Marius Budăi.

Ministrul muncii a mai menționat că în ultimii doi ani, au fost create 200.000 de locuri de muncă.

„Cifrele arată că inclusiv la medici sau în alte domenii exodul forței de muncă a scăzut foarte mult. Sunt 200.000 de locuri de muncă create în ultimii doi ani de la programul Start Up Nation, de la aceste subvenții pe care le acordăm angajatorilor. Există REVISAL, oricine îl poate vizualiza. INS preia cifre de acolo și ne spune câte locuri de muncă am avut în decembrie 2016 și câte locuri de muncă avem acum”, a mai declarat ministrul Muncii.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here