Persoanele care stau mai mult de 183 de zile în străinătate, trebuie să anunțe Fiscul

0
926
Sursa foto: myjob.ro

Persoanele fizice care petrec mai mult de 183 de zile în străinătate, în decursul a 12 luni consecutive, trebuie să anunţe Fiscul.

Această măsură este foarte importantă, pentru a putea respecta prevederile convenției de evitare a dublei impuneri. În acest sens, pentru a nu fi impozitați și în statul în care locuiți, cât și în România, este important a știi următoarele aspecte.

Anunţarea organelor fiscale se face prin completarea şi depunerea formularului „Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România”.

Totodată, persoanele fizice sosite în România și care stau mai mult de 183 de zile, în următoarele 12 luni consecutive, trebuie să depună la Fisc formularul „Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la sosirea în România”, ambele obligaţii fiind reglementate prin Ordinul ministrului Finanţelor Publice nr. 1.099/2016.

După depunerea celor două chestionare, în funcție de situație, Fiscul va analiza situaţia concretă a persoanei fizice, luând în considerare prevederile convenţiei de evitare a dublei impuneri sau prevederile Codului fiscal, după caz, precum şi documentaţia prezentată de contribuabil în vederea stabilirii rezidenţei fiscale.

De asemenea, organul fiscal poate solicita şi alte documente pe care le consideră relevante pentru stabilirea rezidenţei fiscale, iar documentele justificative trebuie depuse în limba română, având în vedere că limba oficială în administraţia fiscală din România este limba română. Astfel că pentru persoanele fizice străine, care vor avea șederea în România, vor trebui ca orice document sau înscris care îl vor prezenta la Agenţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bihor să fie însoţit de traducere în limba română, certificată de traducători autorizaţi.

Alte informaţii pentru contribuabilii care au obligaţia depunerii acestor chestionare pot fi găsite pe site-ul ANAF la secţiunea „Asistenţă contribuabili”, rubrica „Ghiduri curente”.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here