Mai multe aplicaţii ale iPhone urmăresc activitatea utilizatorilor, salvând parole şi conturi bancare în secret

0
449
Sursa foto: iphoneincanada.ca

Atenție la neatenție. Chiar dacă Apple se laudă cu securitatea şi intimitatea datelor, nu se poate spune același lucru despre aplicaţiile care rulează pe dispozitive.

Cei de la TechCrunch au realizat un studiu pe mai multe aplicaţii, care folosesc un serviciu numit Glassbox pentru a înregistra absolut tot ceea ce utilizatorii fac în interiorul lor, trimiţând aceste date către serverele proprii. Problema apare în momentul în care aceste informaţii pot include parole sau conturi bancare.

Glassbox e un serviciu care oferă dezvoltatorilor de aplicaţii posibilitatea de a înregistra activitatea utilizatorilor, având scopul detectării problemelor şi îmbunătăţirii serviciilor, însă trebuie ținut cont de faptul că toată activitatea utilizatorilor este înregistrată, ceea ce expune la un punct vulnerabil parolele şi conturile bancare utilizatorilor. Chiar dacă cei de la Glassbox precizează că ei încearcă să şteargă aceste date, sistemele nu sunt 100% eficiente, ceea ce înseamnă că anumite informaţii pot rămâne în baza de date.

Studiul a fost realizat cu ajutorul unui cercetător cunoscut în mediul online drept „App Analyst”, care a dezvăluit în trecut și situațiile despre alte aplicații ale Apple care stocau datele utilizatorilor. Potrivit App Analyst, aplicaţiile testate pentru acest studiu precum Hotels.com, Expedia şi Abercrombie & Fitch, stochează date personale folosind Glassbox, dar nu atenţionează utilizatorii despre această activitate și nici nu există opţiunea de a dezactiva urmărirea în interiorul aplicaţiei.

Potrivit specialistului App Analyst, problema nu este dată de faptul că Glassbox sau dezvoltatorul aplicaţiei ar stoca aceste date, însă există un risc ridicat ca aceste date să fie de hackeri, în cazul unei breşe de securitate.

Regulamentul Apple nu acoperă în acest moment astfel de servicii, dar ar putea în viitor să interzică utilizarea acestora pe platforma mobilă, dacă se va dovedi că ele încalcă intimitatea utilizatorilor fără să ceară acces în mod explicit.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here