Se schimbă buletinele! Noile cărți de identitate vor avea măsuri de securitate mult mai stricte

0
1422
Sursa foto: a1.ro

Cărțile de identitate se vor schimba, urmând să aibă un format uniform de card de credit.

Noile buletine vor respecta noile standarde de securitate, care au fost stabilite de către Organizația Aviației Civile Internaționale (OACI) și vor include o zonă de citire optică.

Afară de formatul uniform de card de credit și zona de citire optică, noile cărți de identitate vor includă o fotografie şi două amprente digitale ale titularului, stocate în format digital, pe un cip fără contact. Totodată, noile cărţi de identitate vor indica codul de ţară al statului membru emitent, în interiorul unui steag al Uniunii Europene.

„Securitatea pe întreg teritoriul UE nu poate fi realizată decât prin asigurarea securităţii în fiecare stat membru. Noile norme privind standardele de securitate pentru documentele de identitate ne vor permite să depistăm mai uşor cazurile de fraudare a documentelor şi de furt de identitate, îngreunând acţiunile teroriştilor şi infractorilor şi facilitând totodată libera circulaţie a călătorilor de bună credinţă”, a declarat Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne, asigurând că noile cărți de identitate vor spori măsurile de securitate.

Noile buletine vor avea o perioadă minimă de valabilitate de 5 ani şi o perioadă maximă de valabilitate de 10 ani, iar statele membre vor putea elibera cărţi de identitate cu o perioadă de valabilitate mai lungă persoanelor cu vârsta peste 70 de ani. În cazul minorilor, acestea vor putea avea o perioadă de valabilitate mai mică de 5 ani.

„În noile cărţi de identitate ale cetăţenilor români vor fi introduse elemente de siguranţă în plus faţă de cele actuale în scopul de a facilita călătoria în afara ţării, dar şi pentru a facilita accesul la anumite sisteme informatice ale unor instituţii publice. De asemenea, după modificarea legislaţiei vor putea fi eliberate cărţi de identitate şi pentru minorii cu vârste sub 14 ani, la solicitarea părinţilor sau a reprezentanţilor legali”, au mai transmis oficialii Ministerului Afacerilor Interne.

Potrivit oficialilor, mandatul de negociere prevede că noile acte de identitate vor intra în vigoare la doi ani de la adoptare, aceasta însemnând că până la data respectivă toate documentele noi eliberate trebuie să îndeplinească noile criterii.

Potrivit oficialilor guvernamentali, noile acte de identitate vor include garanţii solide privind protecţia datelor, pentru a asigura faptul că informaţiile colectate nu ajung la persoanele nepotrivite. Mai exact, autorităţile naţionale vor trebui să asigure securitatea cipului fără contact şi a datelor stocate în acesta, astfel încât cipul să nu poată fi piratat sau accesat fără permisiune.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here