Facturile de întreținere ale orădenilor sunt în continuă creștere

0
1774
Sursa foto: myjob.ro

Luna ianuarie a adus un șoc imens pentru majoritatea orădenilor, în contextul în care facturile la întreținere au ajuns la sume astronomice, pentru nivelul municipiului Oradea. 

Locuitorii urbei au fost șocați în această lună, când facturile la întreținere au depășit orice așteptări, în contextul în care orădenii au plătit aproape 1.000 de lei per apartament. Mai exact, puțin sub 1.000 de lei au fost unele facturi pentru un apartament cu 3 camere în Oradea.

Raportat la luna decembrie 2018, facturile au crescut cu peste 30%, iar dacă se va face o analiză a facturilor achitate în ianuarie 2018, facturile au crescut cu aproape 50% în unele cazuri. Din păcăte pentru orădeni, acestea vor crește în continuare de la an la an, datorită faptului că administrația liberală, prin cei 18 consilieri locali PNL, au votat în unanimitate în decembrie, planul tarifar care prevede majorări începând din 2019 cu 282,84 lei/gigacalorie, la 458,56 lei/gigacalorie în 2029.

În vara anului 2015, chiar primarul Bolojan lăuda noul sistem de termie și aducea drept argumente, economiile semnificative, care vor fi realizate în Oradea, la momentul semnării contractelor cu Transgaz.

„Cele două contracte semnate sunt foarte importante pentru încălzirea municipiului Oradea. Contractul de racordare permite ca municipiul Oradea să cumpere gazul pentru viitoarea centrală a oraşului, fără să plătească tariful de distribuţie şi are ca efect cumpărarea gazului la un preţ cu aproximativ 25% mai ieftin, ceea ce ne va permite să realizăm economii semnificative”, a declarat în 2015, edilul liberal Ilie Bolojan.

Pentru a analiza factual prețurile în Cluj și Timișoara pentru un apartament cu două camere, tarifele percepute sunt cu mult sub nivelul actual din Oradea. Mai exact, în Cluj costul gigacaloriei este de 242 de lei, generând un cost de întreținere de 350 de lei. În Timișoara, costul gigacaloriei este de 208 lei, drept urmare, costurile pentru același apartament cu două camere vor fi de 250 de lei.

Astfel că, în Oradea la pretul gigacaloriei de 282,84 de lei, costurile pentru de încălzire ajung la 500 de lei, pentru un apartament cu 2 camere, și cresc exponențial pentru cele cu 3 și 4 camere. Excepție fac în Oradea, doar blocurilor care au sistemul de încălzire pe apă geotermală.

În această nebuloasă a cheltuielilor cu termia, orădenii nu pot înțelege rațiunea acestor costuri pentru încălzire, dat fiind că administrația liberală se laudă cu reducerea pierderilor prin înlocuirea a zeci de kilometri de conducte, dar și prin folosirea unei performante centrale pe gaz.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here