Plățile către persoanele cu handicap vor fi simplificate și plătite din bugetele locale

0
1227
Sursa foto: ziaruldeiasi.ro

În cadrul conferinței de presă de luni, consilierul local social-democrat, Liviu Sabău Popa, a ținut să aducă în vedere orădenilor, subiectul plăților către persoanele cu handicap din bugetele locale.

Recent, reprezentanții PNL au ieșit în spațiul public cu informații privind plățile către persoanele cu handicap, ce se vor achita din bugetele locale. În acest sens, consilierul local PSD, Liviu Sabău Popa, a ținut să facă mai multe precizări pe această temă.

„Aș vrea să demontez o minciună a PNL, minciună care, respectând deja tiparul clasic, folosește o categorie vulnerabilă în încercarea de a sensibiliza opinia publică. În ceea ce privește cheltuielile descentralizate – indemnizațiile pentru însoțitorii persoanelor cu handicap, se precizează clar în legea bugetului, respinsă de președintele României, că dacă sumele rămase după plata cheltuielilor sociale sunt mai mici decât bugetul din 2018, acestea se completează din sumele defalcate de TVA pentru echilibrare (…) De asemenea, finanțarea serviciilor sociale destinate protecției copiilor și persoanelor cu handicap dintre centrele publice, dar și indemnizațiile însoțitorilor persoanelor cu handicap se asigură, încă de la începutul anilor 2000, din bugetele autorităților administrațiilor publice locale și județene, cărora li se adaugă, după caz, sume provenite din cotele defalcate de TVA, de la bugetul de stat”, a declarat social-democratul, Liviu Sabău-Popa.

Mai exact, potrivit proiectului bugetului de stat pe anul 2019, sumele provenite din cotele defalcate de TVA nu se mai regăsesc în vechile anexe, ci se asigură din sumele de echilibrare, care se acordă tot de la bugetul de stat, prin cedarea cotei din impozitul pe venit către autoritățile locale și județene. Astfel, Ministerul Muncii, prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială va asigura în continuare plata indemnizațiilor și prestațiilor lunare ale persoanelor cu handicap, a alocațiilor de plasament, a alocațiilor de stat pentru copii, a indemnizațiilor de creștere a copilului, a stimulentelor de reinserție, a indemnizațiilor și alocațiilor pentru persoanele cu HIV/SIDA.

„Pentru a înlătura o altă temere că persoanele cu handicap nu vor mai fi plătite de către municipalitate, menționez că este stipulat foarte clar în art. 6 alin. (20), că autoritățile administrației publice locale asigură cu prioritate  plata acestor cheltuieli”, a mai precizat, Liviu Sabău Popa.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here