Ciuperca se va reamenaja după o pauză de peste 2 ani, pe spatele orădenilor, ca urmare a proiectării și execuției proaste

0
1302
Sursa foto: digi24.ro

Primăria Oradea a scos la licitaţie lucrările de reabilitare a dealului Ciuperca, distrus ca urmare a alunecărilor de teren din iarna anului 2016.

Inaugurată în decembrie 2015, grădina publică Ciuperca a fost amenajată inițial pe fonduri europene, cu o investiție de 1.9 milioane de euro, de către firmele Abed Nego şi Adenandra, însă nu a rezistat nici 12 luni, fiind distrusă în noiembrie 2016 cu ocazia primei ninsori din acel sezon de iarnă.

De atunci, timp de aproape 2 ani și jumătate, administrația orădeană a efectuat studii peste studii și unele lucrări de consolidare, însă realitatea rămâne aceeași: dealul Ciuperca este în prezent o locație dezolantă și o reamintire a modului în care percepe administrația locală din Oradea termenu de „calitate”.

Primele semne ale „calității” lucrărilor au fost vizibile deja din august 2016, când mai multe dale de pe traseul pietonal începuseră să se desprindă, având crescute printe ele și buruieni, terenul să se surpe, iar inserţiile de PVC care acopereau băncile pentru odihnă s-au desfăcut din şuruburi. Mai mult, pomii ce erau plantați la acel moment dădeau deja semne de oboseală, o parte fiind uscați din rădăcini, arbuștii prezentau deja frunze ruginii, iar gazonul ce nu avea nici 12 luni începea să se îngâlbenească.

La nici trei luni după constatarea acestor probleme, dealul Ciuperca s-a distrus în proporții de peste 70%, după ce prima ninsoare din noiembrie a reușit să pună la pâmânt marea investiție a administrației liberale din Oradea.

După o pauză mult prea lungă, în opinia multor orădeni, Primăria Oradea a scos săptămâna trecută la licitaţie lucrările de reabilitare a dealului Ciuperca, ale căror valoare se ridică la 1.9 milioane de lei, și pentru care se prevede un termen de execuție de 8 luni, timp în care firma câștigătoare va fi nevoită să refacă lucrări de structură, arhitectură, instalaţii electrice exterioare, amenajări peisagistice, dar şi amenajarea sistemului de irigaţii și a traseului pietonal.

Rămâne însă întrebarea: Cine va plăti această eroare a administrației locale? Până acum singurii care plătesc sunt doar orădenii, prin taxele și impozite majorate la foc continuu.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here