Bugetul Primăriei Oradea sub lupa consilierilor locali PSD

0
623

Într-o conferință de presă ce a avut loc marți, 16 aprilie, consilierii locali social-democrați au atras atenția asupra problemelor constatate în bugetul Primăriei Oradea.

În deschiderea conferinței de presă, liderul social-democraților din Consiliul Local, Liviu Sabău a subliniat faptul că Oradea are cel mai mare buget din 1990 încoace, cu alocări generoase de la bugetul central, împunandu-se astfel respectarea promisiunii de scădere a taxelor și impozitelor la nivelul anului 2017.

Atât execuția bugetară pe anul 2018 a demonstrat faptul că municipiul Oradea a încasat mai mult cu 8.000.000 lei față de 2017 din impozitul pe venitul global și alocarea de cote defalcate din TVA, dar și că anumite cheltuieli de anul acesta cum ar fi cele pentru persoanele cu handicap sunt acoperite cu 28.800.000 lei de la bugetul central.

De asemenea a mai subliniat lipsa transparenței Primăriei Oradea la prezentarea bugetului către consilieri deși legea stipulează clar perioada de timp premergătoare necesară postării acestui act administrativ.

Tot în aceeași conferință s-a mai discutat despre scumpirea creșelor. Primăria și-a buget în creștere cu 45% la peste 1.000.000 lei contribuția părinților. De aici se poate trage concluzia că familiile tinere care au copii din Oradea vor plăti mai mult pentru creșă. Consilierii PSD au făcut o comparație cu International School of Oradea (ISO), instituție privată care primește sume de bani din partea Primăriei. Consilierii PSD au propus redistribuirea acestor fonduri de la International School of Oradea (ISO) către creșele orădene, astfel încât familiile tinere să contribuie cu mai puțini.

De asemenea s-a discutat despre masterplanul de la Universitate pe care Primăria Oradea l-a supus dezbaterii și l-a aprobat în 2018. În acest masterplan s-a discutat despre o alocare de 20.000.000 euro pe care Primăria Oradea urmează să îi aloce pe o perioadă de 10 ani, însemnând că anual se vor investi anual 2.000.000 euro. Consilierii PSD au punctat că nu există bani prevăzuți pentru anul acesta și au instat să se găsească surse de finanțare deoarece Universitatea din Oradea este un activ important al municipiului și al Județului.

Prezentarea a continuat cu discuția despre fondurile europene și alocările din partea bugetului de stat pentru aceste fonduri europene. Social democrații sunt siguri că veniturile din fonduri europene progrnozate de către Primărie sunt supradimensionate deoarece din anul 2012 încoace în nici un an nu și-au atins obiectivele stabilite.

Dacă pe partea de venituri nu se poate realiza, automat și partea de cheltuieli devine problematică deoarece proiectele care nu se vor realiza, automat nu vor beneficia de cheltuileli în dreptul lor. Consilierii au sugerat efectuarea unei analize riguroase asupra lucrărilor ce pot fi finalizate și decontate anul acesta.

La întrebarea jurnaliștilor care ar putea să fie destinații unde APTOR ar putea să promoveze Oradea, consilierii locali au sugerat Rusia, punând accentul pe resursele bănești de care dispun cetățenii ruși, fiind pe locul III mondial la capitolul cheltuieli pe cap de turist și fiind principalul grup de turiști care merg în Turcia.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here