Managerul Spitalului Municipal Oradea, liberalul Dacian Foncea o face lată din nou. Mai exact vrea să desfiinţeze toate posturile de asistent şef de secţie de la Spitalul Municipal

0
790

După ce a închis secția de oncologie pediatrică din Oradea, iar mai apoi din lipsă de interes permis transformarea bucătăriei spitalului într-un focar de infecție din lipsa de interes, liberalul Dacian Foncea, cel care se află la cârma Spitalului Municipal vine cu o nouă bombă: vrea să desființeze posturile de asistente șefe pe secții.

Intrat în vizorul publicului ca și consilier județean PNL prin scandaluri în deliberativul județului și acuze fără fond, liberalul Dacian Foncea a fost uns de către liderul PNL Bihor, primarul Ilie Bolojan ca manager al Spitalului Municipal „Gavril Curteanu” din Oradea.

Printre „realizările” lui Foncea ca și manager al unității spitalicești se pot număra concedieri de cadre medicale (pe fondul unor dispute personale potrivit unor voci din spațiul public), închiderea secției de oncologie și hematologie pediatrică, decizie care a pus pe drumuri sute de persoane din județ la centrele medicale din județele învecinate, dar și cel mai recent scandal, cel al închiderii bucătăriei Spitalului Municipal de către inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bihor, care au găsit un adevărat focat de invecție.

Cea mai recentă „realizare” a managerului liberal este decizia de a desființa toate posturile de asistente șefe de secții din cadrul Spitalului Municipal Oradea. Potrivit managerului desființarea va începe pentru 7 din cele 25 de asistente șefe, însă nici celelalte asistente nu sunt salvate.

Motivarea lui Foncea pentru această decizie este dată de faptul că, potrivit acestuia legislaţia în vigoare nu prevede posturi de asistente şefe la nivel de secţie, ci doar la nivelul unităţilor spitaliceşti cu peste 400 paturi.

Le luăm pe rând, de când vom avea şi aprobări, pentru că în fiecare lună sunt modificări în structura spitalului, pe care le aprobă Primăria Municipiului Oradea. Mai întâi trebuie să-mi vină aprobarea…”, declară Dacian Foncea cu privire la viitorul încadrării celor 25 de cadre medicale.

Foncea a conchis că, pe viitor, dacă propunerile sale vor fi aprobate de Primărie, sarcinile şi responsabilităţile de asistent şef de secţie vor fi exercitate de un asistent medical principal, care va primi o indemnizaţie pe lângă salariul de bază, dar nu va mai fi asistent şef de secţie.

Cu privire la această situație, Biroul Executiv al filialei Sanitas Bihor îl contrazice pe manager, arătând că, dimpotrivă, Legea sănătăţii prevede aceste posturi, Legea salarizării indică şi cum trebuie ele remunerate, iar un Ordin de ministru le atribuie sarcini precise fără îndeplinirea cărora spitalul nu poate fi acreditat.

Mai mult, Sanitas subliniază că „este de reţinut şi reglementarea legală cuprinsă în Legea nr. 153/2017 şi ulterior OUG nr. 41/2018 cu privire la salarizarea acestor funcţii de asistent medical şef din cadrul spitalelor publice”, adică aceste acte normative descriu remunerarea asistentului şef, ceea ce nu ar fi posibil dacă această funcţie nu ar fi legală.

În finalul comunicatului de presă, trimis redacțiilor locale, conducerea Sanitas Bihor califică „viziunea” managerului liberal Dacian Foncea ca fiind „în mod vădit nerealistă, total nejustificată legal şi real, care denotă necunoaşterea legislaţiei aplicabile domeniului sanitar”.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here