Primăria Oradea anunță pentru 2020 mai multe taxe noi dar și majorarea celor existente

0
1283
Sursa foto: oradea.ro

Municipalitatea orădeană a lansat vineri în dezbatere publică proiectul privind taxele şi impozitele pentru anul 2020. Vom avea mai multe și toate mai mari!

Conducerea liberală a municipiului Oradea vrea să indexeze începând cu 2010 cu 4,6%, toate obligaţiile fiscale ale orădenilor, de la impozite pe clădiri şi terenuri la cele pe mijloace de transport.

Tot municipalitatea are în vedere și majorarea cu 50% a impozitelor pentru imobilele care nu sunt racordate la reţelele de termoficare şi gaz, în cazul în care operatorii de utilităţi le-au adus reţelele la limita proprietăţii. Mai concret, dragi orădeni, veți fi suprataxaţi dacă vă încălziți cu combustibil solid sau lichid ori cu ajutorul unor centrale pe lemne sau derivate. Monopolul trebuie instaurat cu orice preț, nu?

Mai departe, în contextul în care din 2017 Guvernul României a adoptat măsuri de eliminare a taxelor pentru eliberarea anumitor documente, iată că Primăria Oradea a luat în dezbatere această măsură, însă opus măsurilor guvernamentale. Potrivit documentului supus dezbaterii publice, municipalitatea dorește să majoreze taxele pentru eliberarea diferitelor documente în regim de urgenţă.

Mai mult, se vor introduce două taxe noi, fiecare de câte 10 lei, pentru completarea pe loc de către funcţionarii municipalităţii a declaraţiei de atestare fiscală, respectiv pentru cheltuielile provocate de operaţiunile de executare silită.

Nu scapă de majorare nici serviciile prestate în regim de urgenţă de către Instituţia Arhitectului Şef, astfel că taxa pentru eliberarea de urgenţă a Certificatului de Urbanism , a Autorizaţiei de Construire sau a Autorizaţiei de Luare în Folosinţă vor creşte de la 150 lei 200 lei şi concomitent vor fi introduse taxe noi, de câte 100 lei, pentru eliberarea de urgenţă a Certificatului de Atestare şi a diverselor adeverinţe produse în IAS.

Municipalitatea cere de asemenea și majorarea de la 120 lei la 500 lei a taxei pentru analiza în CMUAT a construcţiilor ilegale şi supraimpozitarea cu 50% a clădirilor fără acte, până la intrarea în legalitate.

Liniștea se dorește cu orice preț în Oradea. Mai exact, municipalitatea a eliminat pragul minim al amenzii aplicate celor care pe timpul nopții organizează jocuri de artificii neautorizate la nunţi sau evenimente şi a păstrat doar pragul maxim de 2.500 lei. Iar mai departe, tot Primăria Oradea vrea să oblige patronii sălilor de evenimente să le ceară clienţilor chitanţa din care să rezulte că şi-au achitat taxa, iar dacă aceasta nu există să anunţe de îndată Poliţia Locală, sub ameninţarea retragerii autorizaţiei de funcţionare a respectivelor săli de evenimente! O adevărată măsură justă pentru o administrație liberală.

O altă noutate în proiectul Primăriei este că din 2020, municipalitatea vrea facă curat în curțile oamenilor. Astfel, dacă nu aveți un contract de salubritate, cel mai probabil veți datora o taxă specială majorată de la 14 lei la 20 lei pe persoană pe lună, iar proprietarii care nu îşi curăţă spaţiul verde dintre casă şi drum se vor trezi că acesta este salubrizat de o firmă de profil (apropiată de liderul liberal), după care vor fi taxaţi cu 0,7 lei pe metru pătrat.

Nici obiectivele turistice nu scapă de scumpiri, astfel că taxa pentru vizitarea unor expoziţii se va majora de la 5 lei la 10 lei pentru un adult şi de la 3 lei la 5 lei pentru un copil.

Muzeul Cetății, reabilitat pe fonduri europene (și care nu are voie să producă profit) va avea instituită o taxă de 2.500 lei plus TVA pentru organizarea de evenimente private în spaţiile muzeale din Cetate cu supraveghere din partea angajaţilor instituţiei sau 1.000 lei plus TVA pentru cele organizate fără angajații instituției.

Iar pentru a intra în sezonul de iarnă corespunzător, vă amintim ca în 2018, consilierii PNL au votat majorarea anuală a prețului gigacaloriei. Culmea, în 2017 liderul PNL Bihor declara în favoarea investiției turbinei de la noua centrală pe gaz că, municipalitatea va face o economie de 5 milioane de euro pe an, iar orădenii vor plăti cu minim 25% mai puțin costul termiei. Probabil confruntat acum cu aceasta situație, edilul va spune conform colegului său de partid, candidat la prezidențiale: „Ghinion”.

Aceste măsuri au intrat vineri, 11 octombrie în dezbatere publică pentru o perioada de 30 de zile lucrătoare, astfel că dragi orădeni, folosiți-vă de acest drept la adresa de e-mail primarie@oradea.ro

Sperăm că de această dată, municipalitatea nu va proceda la fel ca și în cazul dezbaterilor pentru exproprieri, unde opiniile orădenilor lăsați fără imobile au fost ignorate. Însă, șansele ca opiniile noastre să fie ascultate sunt mici în fața aparatului de vot PNL al primarului Ilie Bolojan, care votează precum dorește liderul magnific și nestrămutat.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here