Primăria Oradea a încasat amenzi de parcare timp de 4 ani în mod nelegal, în baza unui articol ABROGAT

0
3204
Sursa foto: ziaruldeiasi.ro

Doar în anul 2018, municipalitatea orădeană a încasat peste 2 milioane de lei pe amenzi de parcare, asta în timp ce articolul din Hotărârea de Consiliu Local ce le reglementează este abrogat din 2015.

Este de menționat încă de la început, că este perfect normal ca cel care nu respectă legea să fie sancționat în consecință. La urma urmei este o măsură de bun simț într-o societate disciplinată și civilizată din Uniunea Europeană a anului 2019.

Problema apare când chiar cel ce îți taxează abaterile de la prevederile legale nu își respectă partea sa de legalitate.

Mai exact, amenzile de parcare erau cuprinse în HCL nr.640/2006 la capitolul VI din Regulamentul de parcări, regulament în baza căruia Primăria Oradea emitea amenzile de parcare pentru contravenienți.

În anul 2015, municipalitatea orădeană a modificat Regulamentul de parcări prin HCL nr. 778/2015, unde a abrogat întreg capitolul VI, cel care conținea majoritatea contravențiilor sancționabile de către Poliția Locală.

Până aici totul ar părea ok, însă municipalitatea a omis să aducă în acord cu noua Hotărâre de Consiliu Local și softul care emite amenzile de parcare, astfel că timp de 4 ani, din 2015 și până în prezent, Primăria Oradea a încasat în mod nelegal TOATE amenzile de parcare din municipiu.

Iar pentru a avea o imagine asupra cifrelor încasate din amenzi, în 2016 primăria a încasat doar din amenzi 1.8 milioane de lei, în 2017 suma a fost de 1.7 milioane de lei, iar în 2019 au încasat nu mai puțin de 2.2 milioane de lei. Însumat pe cei 4 ani, vorbim de venituri de peste 1.9 milioane de euro, încasate în mod nelegal.

Eroarea a fost găsită de un orădean, care dorind să se informeze asupra temeiului amenzii aplicate a constatat nelegalitatea în baza căruia opera de 4 ani municipalitatea orădeană.

Hotărârea la care era anexat Regulamentul-minune a fost modificată în anul 2015, printr-o altă hotărâre, HCL 778/2015.

Mai precis, s-a abrogat întregul Capitol VI și, implicit, art. 157 (imaginea 1-2), care conținea majoritatea contravențiilor sancționabile de către Poliția Locală.

De menționat că acest capitol cu articolele aferente, ca sine stătătoare, prin abrogare au fost lipsite de efecte juridice, însă contravențiile n-au fost șterse de pe fața pământului, ca o invitație la anarhie rutieră. Nu. Au fost doar relocate, în cadrul aceleiași Hotărâri de Consiliu și au primit alte numere. Spre exemplu art. 157 a devenit art. 191.

Simplific și mai mult – din 2006 până în 2015, „Răspunderea contravențională”, cu toate contravențiile aferente se întindea între articolele 149 și 161.7, iar începând cu 2015, au fost mutate între art. 190-201.

Pare o schimbare banală, nu-i așa? Mai ales, că, după 2015, tot ce avea de făcut Primaria Oradea, decernând premii achitabile în 15 zile cetățenilor cu merite deosebite – era să precizeze că amenda s-a dat în baza NOULUI articol. Numai că ei îl menționează tot pe cel vechi, abrogat de 4 ani.” arată orădeanul în constatarea sa expusă punctual.

Mai mult, potrivit orădeanului „din punct de vedere legal, situația e cam spinoasă. Din moment ce procesul verbal, pentru a fi valabil, trebuie să conțină ”indicarea actului normativ prin care se stabilește și se sancționează contravenția” (conform art. 16 din O.G. 2/2001 – imaginea 3), iar tu indici un act normativ care practic nu mai există sub acel indicativ.

Or, în situația în care tu îi spui contribuabilului amendat că se face vinovat de o încălcare a articolului X, iar el, cu bună credință, caută articolul pe site-ul „legiuitorului local” Primaria Oradea și vede că în dreptul obiectului încălcării scrie mare ”ABROGAT”… ce să mai creadă?” a mai precizat orădeanul.

În acest sens, Înalta Curte de Casație și Justuție a stabilit prin Decizia 13/2018 că descrierea insuficientă a faptei echivalează cu neîndeplinirea cerinței privind descrierea faptei contravenționale și atrage nulitatea relativă a procesului verbal de constatare a contravenției.

Dacă orice persoană ar fi încasat o sumă de bani în baza unui articol abrogat, în mod evident municipalitatea ar fi început demersurile pentru recuperarea sumelor de bani.

Noi putem doar să ne întrebăm acum, oare municipalitatea va returna banii cetățenilor care au achitat amenzile de parcare (încasate nelegal) din 2015 până în prezent?

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here