Guvernul Orban oprește banii pentru investiții. Bihorul este direct vizat

0
1784

Conform bugetului întocmit de către Guvernul PNL condus de către Ludovic Orban, după promulgare, județul Bihor își ia rămas bun de la banii de investiții în infrastructură.

În ciuda unor declarații ale guvernului, ce se dovedesc false după promulgarea bugetului, județul Bihor va spune adio banilor pentru mai multe obiective strategice, cum ar fi Autostrada Transilvania, modernizarea DN 76 sau electrificarea căii ferate către Cluj. Cu toate acestea, ministrul de Finanțe insistă în a spune chiar azi că bani sunt.

Asociația Pro Infrastructură a făcut bilanțul sub finanțării cronice la care guvernul PNL supune marile proiecte de infrastructură, inclusiv unele proiecte strategice pentru județul Bihor!

Asta în ciuda unor declarații ale premierului Orban conform cărora infrastructura este o prioritate a guvernului. Mai mult, miercuri, 8 ianuarie, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu a declarat că în acest an deficitul bugetar nu va depăși 3,6% din PIB și nici nu vor crește taxele, declarație din care nu putem înțelege decât că există și se colectează bani la buget. Această declarație ar putea fi credibilă, dacă ea nu ar veni din partea aceleași persoane care nu cu multe săptămâni în urmă a declarat public că țara este pe ducă, iar bugetul este gol.

Un prim exemplu de sub finanțare, potrivit celor de la Asociația Pro Infrastructura, ar fi centura orașului Bacău, un proiect de aproximativ 800 de milioane de lei cu TVA pe care lucrările au început în martie 2019 și au avansat pe parcursul anului foarte bine, fiind utilizați aproximativ 250 de milioane de lei. Estimările indică un necesar de 350-400 de milioane de lei în 2020. Alocarea Guvernului Orban pentru acest proiect este însă de doar 64 de milioane. Ca și titlu de comparație, construcția Centurii Târgu Mureș, aflată într-o licitație suspendată de 3 luni, fără oferte depuse, cu șanse reduse de contractare în 2020, are o alocare mai mare.

Un alt proiect care este drastic subfinanțat este Autostrada Sebeș-Turda. Chiar dacă avansul în 2019 nu a fost cel scontat, au fost consumate 183 de milioane de lei. Alocarea pentru 2020 este de doar 56 de milioane, mult sub o estimare realistă de aproximativ 200 de milioane.

Drumul Expres Craiova-Pitești, având 3 loturi aflate în construcție în valoare de peste 2 miliarde de lei cu TVA, au o alocare modică de 96 de milioane de lei, deși premierul Orban a spus că în 2 ani se finalizează lucrările.

Podul peste Dunăre de la Brăila, o investiție de peste 2 miliarde de lei care a atras în 2019 peste 500 de milioane, are o alocare de doar 97 de milioane de lei în 2020.

Alte proiecte subfinanțate în 2020 în opinia Asociației Pro Infrastructură ar fi A3 Autostrada Transilvania și A3 Râșnov-Cristian, centurile Satu Mare, Timișoara, Rădăuți, reabilitarea DN76, realizarea studiilor pentru Autostrada Timișoara-Moravița, realizarea studiilor pentru modernizarea căilor ferate București-Giurgiu și Cluj Napoca-Oradea sau dublarea căii ferate între Mogoșoaia și Balotești.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here