Persoanele cu dizabilități sunt defavorizate de primărie

0
1158
Sursa foto: realitateadedambovita.net

Cu toate că legislația europeană prevede norme clare cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități, iată că Primăria Oradea excelează în a le ignora.

În decembrie 2019, chiar de Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, Primăria Oradea a refuzat să pună la dispoziție organizatorilor unui eveniment specific zilei Sala Mare a instituției, care este și singura dotată cu acces la toalete amenajate pentru persoanele cu dizabilități. Oamenilor li s-a oferit în schimb holul Primăriei…

Iată ca la început de an, obiceiurile vechi nu s-au pierdut din păcate. Cosmin Jurcan, președintele fundației „Licinium” scrie astfel, pe pagina proprie de pe o rețea de socializare, că noile toalete publice cu plată amenajate de Primărie în pasajul subteran de la Gara Oradea le sunt interzise persoanelor cu dizabilități, care nu au nicio posibilitate de acces în pasaj, în ciuda prevederilor legale.

Din nefericire, Oradea nu este singurul exemplu negativ privind accesul, sau lipsa de acces pentru persoanele cu dizabilități la infrastructura publică.

„Administrația Domeniului Public Oradea anunță că începând de vineri, 3 ianuarie, în pasajul subteran de la Gara Centrală Oradea funcționează o toaletă publică. Fiind toaleta publica in baza legi 448/2006 si a normativului 51 /2012 trebuie să fie accesbilă și pentru persoanele cu dizabilități , amplasarea în pasajul subteran anulează din start accesul acestora. Iar începem anul cu o nerespectare a legislației de către autoritășile locale”, a declarat președintele fundației „Licinium”.

Fundația „Licinium” își dorește promovarea unei percepții corecte a societății civile în raportarea sa la persoanele cu dizabilități.

Ce trebuie sa facem noi cei circa 8000 de persoane cu dizabilitati din Oradea si 21.000 din judetul Bihor ca sa fim respectati de autoritatile locale?”, este întrebarea cu care încheie Cosmin Jurcan.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here