Noul prefect al județului, Dumitru Țiplea: funcționar public la comandă pentru o zi în Arad

0
759
Sursa foto: oradeaindirect.ro

O vorbă veche românească spune că „lauda de sine, nu miroase a bine”. Vorbe ce se potrivesc perfect metehnelor liderilor PNL de la preluarea guvernării până în prezent.

Cu toate că premierul Ludovic Orban declara public cu orice ocazie că va „depesediza” instituțiile publice și se va asigura că vor aduce personal pregătit temeinic și riguros în tainele administrației publice, iată că în fapt asistăm doar la o penelizare bazată pe pile, cunoștințe și relații de partid cu datorii mari.

„Facem o evaluare. Căutam oameni competenți. Am anunțat că vom face depesedizarea administrației. Începem cu deciziile de eliberare din funcții a consilierilor de stat, secretarilor de stat, secretarilor generali”, este declarația premierului din 7 noiembrie 2019.

Cu titlu de exemplu, amintim angajarea familiei Nicolescu, unde mama, Daniela Nicolescu a fost numită secretar de stat în Ministerul Economiei, iar fiul, Radu Nicolescu (fost IT-ist în Ministerul Comunicațiilor și consilier al bihoreanului Cornel Popa) a fost numit în funcție de consilier de stat în Cancelaria premierului Ludovic Orban. Meritele sunt evident, nicidecum profesionale, ci faptul că firma acestora, ETIS Design, a fost unul din principalii sponsori ai campaniei președintelui Klaus Iohannis.

Având în vedere practica la nivel central, de ce ne-am fi așteptat la opțiuni diferite în a proceda la numirea noul prefect al județului Bihor.

Apropiat al primarului Ilie Bolojan și secretar general adjunct al PNL Bihor, Dumitru Țiplea este un vechi activist PNL și vine din mediul privat, ocupând anterior funcția de şef al Cancelariei prefectului Ilie Bolojan, pe care l-a consiliat mai apoi și la Secretariatul General al Guvernului. De asemenea, a coordonat ulterior și cabinetul fostului președinte al Consiliului Județean Bihor, Radu Țîrle.

Fiind un antreprenor în domeniul imobiliar și al energiei regenerabile, Dumitru Țiplea nu a fost niciodată funcționar public, el însuși declarând presei locale că „Eu nu am avut niciodată intenţia să devin funcţionar public, dar s-au purtat consultări în cadrul PNL Bihor pentru o propunere în vederea numirii pe funcţia de prefect şi cea mai mare parte dintre colegi a susţinut varianta Ţiplea. Am zis că dacă acesta-i drumul, eu sunt un soldat, îmi asum treaba asta.”

Având însă bunele intenții în a aduce oameni competenți în administrația publică din județul Bihor, antrepenorul soldat, Dumitru Țiplea, absolvent de kinetoterapie, psihologie și teologie pastorală, a trebuit uns cu orice chip ca funcționar public, apelând la metehne pe care chiar liberalii le acuzau la opozanții lor.

„După ce s-a luat hotărârea, m-am uitat pe site-ul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, să văd unde este deschis vreun concurs. Am susţinut un concurs la Arad, pentru care m-am înscris în ultima zi şi pe care mai erau trei candidaţi”, declara presei la investire, prefectul Dumitru Țiplea, adăugând că nici nu apucase să meargă la serviciu, deoarece a ajuns a doua zi la Instituția Prefectului Bihor prin transfer.

Așadar, șeful Guvernului, Ludovic Orban, cel care acuza de angajări și concursuri „pe picior” a uitat rapid de acuzațiile aduse PSD și chiar de propria propunere a cum trebuie făcute angajările în sistemul public și s-a grăbit să penelizeze cât de repede oriunde a avut ocazia și cu absolut orice preț.

Rămâne de văzut cum va înțelege noul funcționar public și prefect al județului Bihor, domnul Dumitru Țiplea să se distanțeze de metehnele mai marilor săi lideri liberali și dacă va pune lucrurile în balanță la justa apreciere.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here