A fost lansată „Ruta Culturală a Bisericilor de lemn din Bihor”

0
861
Sursa foto: discoverbihor.ro

Agenția de Management al Destinației Bihor, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei și Direcția Generală pentru Turism din cadrul Ministerului Economiei Energie și Mediului de Afaceri au lansat „Ruta Culturală a Bisericilor de Lemn din Bihor”. 

Produsul turistic cultural este prima rută culturală din România având ca punct de pornire biserica de lemn. Evenimentul a avut loc în cadrul seminarului „Oportunități de dezvoltare a rutelor culturale în județul Bihor-ruta bisericilor de lemn din România”, desfășurat, pe parcursul a 3 zile, în Oradea, comunele și satele bihorene unde există lăcașe bine conservate. Organizatorii evenimentului au dedicat două zile activităților de teren și de documentare.

„Itinerarul a cuprins bisericile de lemn din Gheghie, Beznea, din Valea Crișului. Ruta a continuat prin Platoul Damiș-Roșia spre biserica de lemn de la Fânațe, comuna Câmpani situată la poalele Munților Apuseni și s-a încheiat la Mănăstirea Izbuc, comuna Cărpinet situată la granița cu județele Arad și Hunedoara”, a declarat Gabriel Bonaciu, coordonatorul proiectului.

Reprezentanta Ministerului Economiei Energie și Mediului de Afaceri a admis că acest gen de rută culturală va putea fi extinsă la nivel național.

„Itinerarul parcurs în Bihor, la propunerea AMD Bihor și a Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, este practic un model de rută culturală. Ruta bisericilor de lemn din Bihor va fi prima rută culturală de acest gen din România, care după ce va fi creată, dorim ca, alături de AMD Bihor, să o extindem la nivel național împreună cu alți parteneri din țară”, a spus Steliana Cojocariu.

În cadrul seminarului, invitații au participat la dezbateri la sediul Muzeului Țării Crișurilor, unde reprezentantul Direcției pentru Turism din cadrul Ministerului Economiei Energiei și Mediului de Afaceri a vorbit despre rutele culturale de la nivel național și european.

În România există opt rute culturale europene, Oradea fiind parte a Rutei Rețeaua Art Nouveau, iar orașul Ștei a Rutei Atrium.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here