Curtea Constituţională a României a decis: desemnarea lui Ludovic Orban este neconstituţională

0
3577
Sursa foto: expresmagazin.ro

Curtea Constituţională a României a stabilit luni, 24 februarie, că există un conflict juridic între preşedinte şi Parlament privind desemnarea lui Ludovic Orban ca premier.

CCR a dezbătut luni sesizarea formulată de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu şi de preşedintele interimar al Senatului, Titus Corlăţean, sens în care judecătorii au admis cererea acestora. Astfel, s-a constatat că este neconstituţională desemnarea lui Ludovic Orban în funcţia de premier după căderea primului guvern Orban prin moţiune de cenzură.

Decizia a fost luată cu 7 voturi la 2, iar argumentul a fost că preşedintele nu a identificat o majoritate parlamentară din partea căreia să desemneze premierul, fiind astfel obligat să facă o nouă propunere, astfel că va trebui să reia procedura de la capăt. Decizia este definitivă şi general obligatorie, argumentele şi motivarea deciziei urmând să fie prezentate la momentul publicării în Monitorul Oficial.

Desigur, în stilul clasic, abia la câteva ore după decizie, preşedintele Klaus Iohannis a ieşit în faţa românilor, spunând însă că nu vrea să comenteze decizia în sine a CCR.

Cu toate acestea, preşedintele nu s-a sfiit în a călca din nou peste lege, acuzând că PSD a provocat o nouă criză prin sesizarea Curţii Constituţionale în acest caz şi a declarat că nu va desemna un premier PSD sub nicio formă.

Pe scurt, pentru preşedintele Iohannis interesul personal sau al PNL primează în faţa Constituţiei României şi a legislaţiei în vigoare.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here