Primăria Oradea: amenzi de peste 15 milioane de euro din fonduri europene

0
3158
Sursa foto: bihor24.ro

Administraţia municipiului Oradea este ameninţată cu rambursarea sumelor din 7 proiecte europene.

O veche vorbă românească spune că ,,lauda de sine, nu miroase a bine”.

Ei iată, această vorbă este aplicabilă în proporţie de 100% administraţiei orădene, în contextul în care autoritatea de management de la Bucureşti a descoperit nereguli în 7 dintre proiectele europene aflate în desfăşurare. Aşadar, 74 milioane de lei ar putea fi achitate nu de către finanţatorii europeni, ci de către orădeni.

Mai exact, Autoritatea de Management de pe lângă Ministerul Dezvoltării a decis o corecţie de 100% la proiectul ce vizează linia de tramvai dintre Ioşia şi Cantemir. Pe scurt, municipalitatea ar putea returna INTEGRAL finanţarea europeană în valoare de 58,7 milioane de lei.

Ministerul Dezvoltării vrea banii înapoi acuzând faptul că Primăria că nu ar fi garantat libera concurenţă la atribuirea lucrărilor. Mai exact, aceeaşi firmă care a realizat SF-ul (studiul de fezabilitate), este aceeaşi firmă care a participat şi câştigat licitaţia şi care acum execută lucrarea.

Pe bună dreptate, reprezentanţii autorităţii de management consideră că acest lucru ar fi incorect şi invocă Legea nr. 98/2016 care prevede că dacă un concurent a consiliat în orice fel autoritatea contractantă, aceasta trebuie să ia ,,toate măsurile necesare” pentru a se asigura că participarea lui la licitaţie nu afectează libera concurenţă.

Aşadar, în actualul ciclul bugetar, 2014-2020, Primăria Oradea a primit deja 13 corecţii în valoare de 73,9 milioane lei, adică 15,3 milioane euro.

Astfel, s-au aplicat corecţii de 25% proiectelor pentru creşterea mobilităţii pietonale pe malul stâng al Crişului Repede, în valoare de 2,9 milioane lei, pentru reabilitarea străzii Aurel Lazăr, de 2,5 milioane lei, pentru modernizarea străzii Libertăţii, de 2,5 milioane lei şi pentru refacerea Pieţei Ferdinand în valoare de 838.600 lei. 

Potrivit Autorităţii de Management din cadrul Ministerului Dezvoltării, majoritatea corecţiilor au fost date, în ce priveşte Oradea, pentru suspiciuni de nereguli la achiziţie.

Un alt exemplu este sancţiunea de 827.000 lei pentru achiziţiile făcute pentru reabilitarea Şcolii Gimnaziale Dacia, fiindcă ar fi cerut firmei care a câştigat licitaţia să-şi adapteze oferta la prevederile OUG 114/2019, fapt care afectează tratamentul egal al concurenţilor, alt caz pentru izolarea termică a Liceului Teoretic Onisifor Ghibu în valoare de 14.8000 lei şi cea din cazul Grădiniţei 20 în valoare de 4.500 lei, fiindcă municipalitatea a respins o ofertă ca neconformă, iar autoritatea de management a considerat că aceasta îndeplinea toate criteriile de eligibilitate.

De reamintit este şi faptul că în precedentul exerciţiu bugetar, municipalitatea a primit o corecţie de 100%, adică 2,1 milioane de euro, pentru proiectul de amenajare a Centrului de Chirurgie Intervenţională şi Terapie Coronarieni Viva Anima, prin care Spitalul Judeţean a achiziţionat un angiograf.

Aşadar, marile proiecte ale Primăriei Oradea vor ajunge în final decontate de către orădeni, efect deja resimţit de către populaţie prin impozitele majorate şi costurile usturătoare de termie.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here