Serbia ia o nouă decizie radicală: Închide graniţa şi faţă de cetăţenii sârbi din Diaspora

0
1497
Sursa foto: dw.com

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat că graniţele Serbiei se închid inclusiv pentru cetăţenii sârbi din Diaspora.

În afară de camioanele de marfă, nimeni altcineva nu poate intra pe teritoriul Serbiei, potrivit preşedintelui, Aleksandar Vucic.

După instaurarea stării de urgenţă, de duminică, 15 martie, peste 75.000 de cetăţeni sârbi, care lucrau, cei mai mulţi, în Germania, Italia şi Franţa, au revenit în ţară, în ciuda mesajelor prin care li s-a spus că este mai bină să nu revină acasă. 

 Ţara vecină s-a confruntat cu o situaţie similară cu cea a României, însă România a cerut Ungariei să-şi deschidă frontiera ca cei din străinătate să poată veni în numă mare în ţară. În schimb, preşedintele Serbiei, Alexandar Vucic a pus piciorul în prag.

Liderul sârb a spus că şi cetăţenii sârbi care revin din Europa reprezintă un mare pericol pentru ţară în contextul epidemiei de coronavirus, astfel că a decis să închidă complet frontierele, care până ieri puteau fi trecute doar de către sârbi.  

,,Începând de vineri dimineaţa, de la ora 8.00, toate intrările în Serbia vor fi închise, fie că vorbim de cei care vin cu maşinile, cu trenul sau pe apă. Aşadar, de vineri, în afară de camioanele cu marfă, nimeni nu poate intra pe teritoriul Serbiei”, a anunţat Alxandar Vucic. 

Numărul celor depistaţi pozitiv cu coronavirusul Covid-19 în Serbia era, până joi, de 103 persoane, dintre care şase în stare gravă.  

,,Am trecut de cifra 100! Vreau să liniştesc populaţia, nu vom avea probleme cu alimentele de bază, nici cu combustibilii. Săptămâna viitoare primim măştile pentru toată populaţia”, a mai spus Vucic. 

Serbia a introdus deja câteva regului extreme de stricte. Nimeni nu poate ieşi în stradă între orele 20 şi 5 dimineaţa, nicio persoană de peste 65 de ani nu poate să-şi părăsească locuinţa şi cele peste 75 de ani în localităţile cu mai puţin de 5.000 de locuitori.

Singura modificare acceptată de către preşedintele Vucici este aceea că persoanele de peste 65 de ani vor avea totuşi ocazia să plece de acasă o singură dată pe săptămână, duminică dimineaţă, pentru a putea face cumpărături, iar fiecare dintre cetăţenii din categoria de mai sus primeşte un ajutor de 4.000 dinari din partea statului.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here