Februarie: luna cu facturile cele mai mari la întreţinere pentru orădeni

0
3990
Sursa foto: myjob.ro

Orădenii reclamă preţurile tot mai mari practicate de către Termoficare SA.

În contextul unei ierni blânde, fără temperaturi exagerate, tot mai mulţi orădeni se plâng de costurile de întreţinere aflată în continuă creştere în Oradea. Din nefericire, acest lucru a ajuns o regulă cunoscută şi aspru resimţită de orădeni.

Afişarea tabelelor cu cheltuieli la asociaţii a stârnit şi pentru 2020 un val de nemulţumiri din partea foarte multor orădeni.

,,Cum este posibil să ai +700 lei într-un apartament nelocuit, fără consum de apă, într-o iarna atât de blândă, într-o lună cu prea puține temperaturi cu valori negative?”, este nedumerirea unei orădence pe Facebook.

Alţi orădeni s-au raliat cu aceasta şi şi-au spus şi ei costurile piperate.

,,510 lei, apartament cu 2 camere, o persoană, cred ca v-am luat pe toți!”, a răspuns un alt orădean.

,,875 lei, apartament cu 3 camere de 60 mp şi 3 persoane…este ceva incredibil…până când şi până unde?!”, este mesajul unui orădean, revoltat pentru suma colosală pe care o achită.

În tot acest timp, tot mai mulţi orădeni au depus reclamaţii la Biroul Coordonare şi Control Asociaţii de Proprietari din Primărie, datorită creşterii facturilor.

,,Faţă de februarie 2019, am de achitat cu 180 de lei mai mult! Pentru ce?! Iarna a fost extrem de blândă, iar căldura din calorifere nu îşi justifică nici 40% din preţ…, a scris un orădean redacţiei ŞTIRI ORADEA.

Drept răspuns, Termoficare SA a trimis un comunicat de presă prin care motivează creşterea valorilor, admiţând că ,,facturile lunii februarie, pentru asociatiile de proprietari, au fost mai mari în medie cu 19%, față de luna ianuarie”.

,,Din analiza statistică a consumurilor de energie termică pentru încălzire la nivelul Municipiului Oradea a reieșit un coeficient mediu de consum de 0,0222 Gcal/mp de suprafață utilă. De exemplu: pentru un apartament de 2 camere cu suprafața utilă de 55mp consumul mediu ar trebui să fie calculat astfel: 55 (mp) x 0,0222 (Gcal/mp) x 276,15 (lei) = 337 lei”, se mai arată în comunicatul Termoficare SA.

Termoficare SA a pus în seama asociaţiilor de proprietari modul de repartizare a chetuieilor şi felul în care e gestionată furnizarea agentului termic de la contor până la apartamente.

,,Relația contractuală între furnizorul de utilități și asociația de proprietari, în calitate de utilizator, se întinde până la punctul de delimitare /separare dintre rețeaua publică și reţeaua interioară a utilizatorului, respectiv locul în care intervine schimbarea proprietăţii asupra instalaţiior. Parametrii de calitate trebuie asigurați în punctul de delimitare/separare”, se mai arată în comunicat.

Amintim cititorilor că, în decembrie 2018 s-a votat în Consiliul Local Oradea, prin cei 18 consilieri locali PNL, s-a votat în unanimitate planul tarifar care prevede majorări începând din 2019 cu 282,84 lei/gigacalorie, la 458,56 lei/gigacalorie în 2029.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here