Medicii vor putea elibera reţetele online şi vor putea consulta prin telefon. Cardul de sănătate nu este obligatoriu în această perioadă

0
916
Sursa foto: bdtechtalks.com

Medicii de familie vor putea trimite rețetele către pacienți prin e-mail și vor putea consulta telefonic sau online. Folosirea cardului de sănătate nu mai este obligatorie pe perioada stării de urgență.

Luni, în cadrul ședinței de Guvern s-au emis un set de măsuri noi, valabile pe perioada stării de urgență, potrivit cărora, medicii de familie vor putea trimite pacienţilor reţetele pe e-mail sau prin alte mijloace electronice şi îi vor putea consulta prin telefon sau online. Așadar, pacienţii vor putea merge cu reţetele la farmacie, iar obligativitatea utilizării cardului naţional de sănătate este suspendat.

Această măsură era cerută insistent de medici de cel puţin 3 săptămâni şi este considerată a fi vitală pentru bolnavii cronici, cum ar fi cei ce suferă de cancer, diabet, boli cardiovasculare, boli rare etc., pacienți care sunt cei mai expuşi la a dezvolta forme grave ale bolii în cazul infecţiei cu coronavirus şi la deces.

Totodată, în ședința de guvern a fost aprobată prelungirea termenelor de aplicare a actelor normative referitoare la pachetele de servicii şi la Contractul-cadru, precum şi la programele naţionale de sănătate, pe toată perioada stării de urgenţă.

Folosirea cardului de sănătate nu mai este obligatorie în perioada stării de urgenţă, a anunţat, luni, Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului.

Medicul de familie pot de asemenea să emită prescripţie medicală, în continuare, pentru pacienţii cu boli cronice cu schemă terapeutică stabilă, în baza documentelor medicale care au fost emise pacientului – scrisoare medicală şi/sau confirmarea înregistrării formularului specific de prescriere – şi pentru medicamentele care până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri erau prescrise de către medicii specialişti.

Pentru pacienţii cu boli cronice cu schemă stabilă de tratament, medicii de familie pot elibera prescripţie medicală fără a mai fi necesară o noua reevaluare a medicului specialist, respectiv fără a mai fi necesară reînnoirea scrisorii medicale iniţiale.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here