Legea Gorghiu: Deținuții cu pedepse de până la 7 ani pot să stea acasă și prevede și închisoarea de weekend

0
2002
Sursa foto: universul.net

Senatul a votat, marti seara, un proiect initiat de parlamentarul PNL Alina Gorghiu, care prevede executarea la domiciliu, sub anumite conditii, a pedepselor de pana in 7 ani de inchisoare.

Știre a trecut neobservată, în contextul pandemiei de COVID-19 și a problemelor din sistemul de sănătate. Astfel, proiectul de lege a trecut în Senat cu 128 de voturi „pentru” și două abțineri, Camera Deputaților fiind forul decizional.

Senatorul PNL Alina Gorghiu, initiator al propunerii, a declarat marti ca este un proiect care reprezinta creionarea cadrului legal necesar pentru a putea fi implementata monitorizarea persoanelor condamnate cu dispozitive electronice.

„Codul de Procedură Penală suportă o modificare esențială, care presupune că instanta se va pronunța asupra revocării și anulării executării la domiciliu a pedepsei inchisorii. Se instituie supravegherea prin brățară electronică, se definește noțiunea de imobil în care se execută pedeapsa și se reglementează cazurile în care condamnatul poate părăsi imobilul”, a detaliat Alina Gorghiu.

De asemenea, prin proiectul Alinei Gorghiu apare și condamnarea doar pe durata weekendului și prevede si executarea închisorii în regim mixt: în timpul săptămânii la domiciliu, în weekend la penitenciar.

În raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârșirii infracțiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecințelor infracțiunii, precum și de posibilitățile sale de îndreptare, cu respectarea condițiilor prevăzute de art 98*1 – 98*7, dacă apreciază că este necesar pentru prevenirea infractorului de la săvârșirea de noi fapte penale, instanța poate dispune individualizarea mixtă a executării pedepsei închisorii: în timpul săptămânii la domiciliu, iar în zilele de sâmbăta și duminica în penitenciar,” potrivit proiectului legislativ.

Una dintre prevederile proiectului este aceea că persoanele condamnate la pedeapsa închisorii pentru care s-a dispus executarea acesteia la domiciliu vor fi supravegheate în permanență prin intermediul unei brățări electronice.

În acest contextul în care PNL profită de starea de urgență pentru a masca și trece diferite ordinanțe, nu putem decât să ne întrebăm ce alte modificări au în plan liberalii?

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here