Un nou exemplu din Ungaria: Victor Orban taxează băncile, partidele și multinaționalele ca să scape poporul de povara economică

0
17354
Sursa foto: economist.com

Guvernul de la Budapesta a luat măsuri serioase pentru a proteja populația de povara economică.

Guvernul ungar a promis că va reduce finanţarea pentru partidele politice şi va introduce noi taxe pe bănci şi companiile multinaţionale din sectorul distribuţiei, pentru a creşte veniturile la buget necesare pentru combaterea pandemiei de coronavirus.

Gergely Gulyas, șeful de cabinet al premierului Orban, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că partidele politice îşi vor pierde jumătate din finanţarea de la buget, ceea ce va genera economii la buget în valoare de aproximativ 3,5 milioane dolari.

Totodată, ca urmare a măsurilor impuse, povara fiscală asupra băncilor va fi majorată, ceea ce va genera alte 163 milioane de dolari, şi va fi reintrodusă o taxă care se aplică companiilor multinaţionale din sectorul distribuţiei, ceea ce va genera alte aproximativ 106 milioane de dolari. De asemenea taxa pe autovehicule, care ajunge la o valoare totală de 100 milioane de dolari, care în mod normal este plătită de proprietarii de automobile către municipalităţi, va fi transferată către bugetul central.

„Guvernul a demarat o reorganizare semnificativă a bugetului şi va forţa şi pe alţii să contribuie la împărţirea poverii. Printre aceştia se numără partide politice, firme multinaţionale, bănci şi municipalităţi” a spus Gergely Gulyas.

Şeful de cabinet a mai spus că premierul Viktor Orban urmează să anunţe un pachet de măsuri în valoare de 30 de miliarde de dolari destinat relansării economiei, pachet care va fi echivalent cu 18-22% din Produsul Intern Brut al Ungariei.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here