Comisia Europeană propune folosirea unei aplicații unice pentru monitorizarea pandemiei de COVID-19

0
692
Sursa foto: realitatea.net

Având în vedere evoluția pandemiei, Comisia Europeană a recomandat dezvoltarea și folosirea unei singure aplicații de mobil pentru monitorizarea COVID-19.

În contextul în care pandemia de coronavirus se răspândește tot mai mult și zilnic avem noi victime, Comisia Europeană recomandă membrilor spațiului comunitar să susțină dezvoltarea și folosirea unei singure aplicații de telefon mobil pentru monitorizarea COVID-19.

O abordare comună ar trebui să evite și posibilele abuzuri la adresa intimității utilizatorilor de telefoane mobile, anumite guverne putând fi tentate să profite de situația apărută colectând mai multe informații decât este absolut necesar, sau gestionând într-un mod netransparent datele colectate.

Ideea din spatele acestei abordări este că, odată ce o persoana este diagnosticată cu COVID-19, aplicația poate vedea pe toți cei care au intrat în raza conexiunii Bluetooth a telefonului mobil în perioada de boală asimptomatică, dar infecțioasă. Aceste persoane pot fi apoi contactate și testate.

Acest lucru a fost făcut în China într-un mod mai degrabă invaziv. Acolo se folosesc numerele de telefon ale oamenilor și numerele de identificare ale cetățenilor, astfel încât guvernul știe cine este toată lumea. Oamenii obțin chiar un cod QR pe ​​care trebuie să îl afișeze la cerere”, se arată în comunicatul Comisiei Europene .

Comisia Europeană vrea să asigure astfel folosirea unei abordări bine coordonate, care să respecte cu strictețe legile comunicare privind protecția datelor personale.

Măsurile ar trebui să vizeze ca aplicațiile să fie interoperabile, iar națiunile ar trebui să dezvolte chiar și o singură aplicație pe întregul bloc, brațul de reglementare al UE. În unele țări, urmărirea persoanelor, bazată pe geolocalizare și centralizarea datelor sensibile, „ridică întrebări din punctul de vedere al mai multor drepturi și libertăți fundamentale” […]

Consultarea autorităților de protecție a datelor din bloc este esențială pentru a vă asigura că datele cu caracter personal sunt prelucrate în mod legal și pentru respectarea drepturilor persoanelor în cauză”

Abordarea Comisiei Europene este în mare parte reflectată și de atitudinea cetățenilor din cele 27 de state comunitare, vasta lor majoritate neavând încredere în capacitatea și buna credință a propriilor guverne, pentru a dezvolta o aplicație

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here