Furtuna fiscală ce va să vină: scăderea încasărilor Primăriei Oradea din primul trimestru, prefața scăderii din lunile mai – iunie și trimestrul III

0
1566
Sursa foto: gazetaoltului.ro

Scădere dramatică a încasărilor la bugetul local pentru primul trimestru!

Pandemia de coronavirus începe să își arate efectele în economia locală, ca urmare a promovării măsurilor de austeritate și șomaj tehnic.

Specialiștii financiari avertizau încă de la începutul crizei pandemiei COVID-19 că efectele asupra economiei vor fi din cele mai drastice, chiar mai grele decât în cazul crizei din 2008.

În acest sens, Guvernul României, condus de Ludovic Orban a luat decizia de a permite angajatorilor să își trimită angajații în șomaj tehnic. Mai mulți angajatori însă au luat măsuri și mai drastice, în sensul concedierii angajaților. Astfel s-a ajuns la o cifră de peste 1.000.000 de șomeri la nivel național în primele săptămâni ale crizei COVID-19, majoritatea dintre aceștia fiind în șomaj tehnic.

Cu toate că administrația locală prin edilul Ilie Bolojan a încercat să ascundă cât mai multe din efectele directe ale acestei pandemii, iată că realitatea iese la suprafață. Față de perioada similară a anului 2019, încasările Primăriei Oradea se dovedesc a fi cu 19.600.000 lei mai scăzute.

Raportându-ne strict la încasările din impozitul pe venit global (IVG), dat fiind că în martie și aprilie numeroși angajați de la privat au fost fie concediați, fie trimiși în șomaj tehnic, iar angajații instituțiilor publice au început să fie trimiși de asemenea în șomaj tehnic, încasările Oradiei din impozitul pe venitul global vor fi afectate.

Cifrele vor fi vizibile în lunile mai și iunie, atunci când vor intra în conturile primăriei sumele colectate în această perioadă. Iar dacă ținem cont de faptul că impozitul pe venit global previzonat la 250.472.000 lei însumează aproximativ 50% din veniturile proprii ale municipiului Oradea, putem avea o imagine de ansamblu asupra deciziilor pragmatice necesare ce vor trebui luate.

Dacă ar fi să luăm lunar încasările din IVG ar fi în jur de 20.800.000 lei. Dacă în primele 4 luni lucrurile stau ok, adică în ianuarie au intrat din noiembrie, în februarie din decembrie, în martie din ianuarie și în aprilie au intrat veniturile aferente lunii februarie, în mai și iunie se estimează o depreciere a veniturilor între 10% – 30%.

De asemenea revenirea la normal nu va fi ușor de efectuat, deoarece nu toți angajații își vor relua activitatea instant și în mod cert nu pe același salar sau la 8 ore.

Având în vedere situația actuală, șansele mari sunt ca și trimestrul III să fie afectat considerabil.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here