Oficiali din Ungaria reacționează după mesajul lui Klaus Iohannis de miercuri

0
2103
Sursa foto: a-tv.md

Budapesta a reacționat miercuri după atacul lansat de Klaus Iohannis, ministrul de Externe maghiar catalogând mesajul drept o declarație necivilizată și propice pentru incitare la ură.

Miercuri, Președintele României, Klaus Iohannis, a avut o ieșire publică prin care acuza PSD de înțelegeri secretere cu UDRM și guvernul de la Budapesta în ceea ce privește un proiect de lege ce prevedea autonomia Ținutului Secuiesc.

Nu este o premieră în politica românească, când UDMR depune un asemenea proiect, care însă și de această dată avea avize negative de la toate comisiile parlamentare și a fost respins prin vot de Senat. Guvernul României este însă entitatea care nu a trimis niciun punct de vedere cu privire la acest subiect, așa cum ar fi fost normal conform procedurilor specifice.

Mesajul președintelui Iohannis, care aduce un nou fake news în fața românilor, nu a rămas însă fără o replică din partea oficialilor maghiari. Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei a reacționat prompt cu privire la acuzațiile lui Iohannis, catalogând declarația președintelui român drept „o declarație necivilizată și propice pentru incitare la ură”.

Azi, președintele României a făcut o declarație necivilizată și propice pentru incitare la ură. Domnului președinte Iohannis trebuie să îi fie clar faptul că marea majoritate a maghiarilor care trăiesc în Transilvania și secuime l-au votat la alegerile prezidențiale. Acest lucru trebuie să fie clar pentru toată lumea. De aceea, cererea noastră, mesajul și apelul nostru către președintele României e simplu: mai mult respect pentru maghiari.

Noi suntem interesați să menținem o relație bună cu România deoarece suntem importanți parteneri economici, dar și interesul maghiarilor care trăiesc în Transilvania și secuime e de a avea relații normale între cele două state. Din păcate, în ultimele zile reprezentanții statului român, unul după celălalt, au făcut declarații care îngreunează în mod expres menținerea relațiilor de bună vecinătate”, a declarat ministrul de Externe maghiar, Peter Szijjarto.

Vă amintim că nu este prima dată când Klaus Iohannis aruncă public știri false în public, la care oficialii externi răspund clar și răspicat că sunt doar fake news. Marți, 28 aprilie, Agnès Longueville, reprezentat al ministrul francez al Educației, a oferit o declarație pe tema fake news-ului președintelui Iohannis, în ceea ce privește infectarea unor elevi în școlile din Franța.

Având în vedere aceste declarații recente din spațiul public, nu putem decât să ne gândim ce viitor vor avea relațiile diplomatice ale României cu partenerii săi.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here