Der Spiegel îl taxează dur pe Klaus Iohannis: un agitator!

0
1835
Sursa foto: obiectiv.info

Presa germană critică dur reacția președintelui Iohannis, considerându-l drept un „Agitator ca laureat!”

Deținator al premiului Charlemagne, acordat de orașul Aachen cu scopul de a onora contribuțiile la unificarea europeană, Klaus Iohannis a stârnit un val de reacții din presa germană. În speță, săptămânalul DER SPIEGEL, consideră că deținătorul actual al premiului, Klaus Iohannis, nu face altceva decât să incite împotriva miniorității maghiare din România, fapt care, potrivit jurnaliștilor germani, aduce aminte de vremuri întunecate.

Potrivit presei germane, regula ca șefii de stat sau de guvern să reziste tentațiilor naționaliste a fost una apusă în zona Europei de Est, motiv pentru care, până nu de mult, Klaus Iohannis era privit drept un politician care rezistă tentațiilor, fapt care a și stat la baza premiului Charlemagne.

Sursa foto: spiegel.de

Însă în prezent, chiar dacă Iohannis aparține și el unei minoriăți, în speță a Saxonilor transilvăneni care, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial au fost suspectați colectiv de fascism, alături de toate minoritățile din țară, discursul său din ultima perioadă au dus doar ca catalogarea sa recent ca fiind drept un agitator.

Potrivit celor de la Der Spiegel, Klaus Iohannis joacă un joc politic cu unul dintre cele mai sinistre clișee naționaliste, și anume încercarea Ungariei de a prelua Ardealul și rolul minorității maghiare în această încercare.

„Ultima apariție a lui Iohannis este fără precedent în România post-comunistă. Este fără precedent ca un șef de stat dintr-o țară UE să acuze un alt vecin membru UE că urmărește planuri separatiste în plină criză generată de coronavirus”, scriu jurnaliștii germani despre reacția lui Iohannis.

Der Spiegel precizează că o mare parte din publicul românesc a fost șocat de această reacție, iar numeroși politicieni și publiciști au condamnat declarația lui Iohannis, văzută ca o cădere în vremurile tulburi ale naționalismului.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here