Șeful Rezervei Federale a SUA: recesiunea economică s-ar putea întinde până la sfârșitul lui 2021

0
1820
Sursa foto: cnn.com

În cadrul unui interviu acordat celor de la CBS, Jerome Powell, șeful Rzervei Federale a Statelor Unite, a declarat că recesiunea economică s-ar putea prelungi până la finele lui 2021, condiționat însă de un aspect vital.

Șeful Rezervei Federale a SUA consideră că recesiunea economică s-ar putea întinde până la sfârșitul lui 2021 și că acest lucru va depinde de livrarea unui vaccin pentru COVID-19.

„Presupunând că nu există un al doilea val de coronavirus, cred că veți vedea că economia se va reface constant în a doua jumătate a acestui an”, a declarat șeful băncii centrale din SUA într-un interviu de televiziune realizat miercuri, care a fost difuzat pe CBS în cadrul emisiunii „60 Minutes”. „Pentru ca economia să recupereze pe deplin oamenii vor trebui să fie pe deplin încrezători, iar acest lucru ar trebui să fie posibil odată cu apariția unui vaccin”, a spus Powell.

În SUA, peste 36 de milioane de oameni și-au pierdut locurile de muncă din februarie, în timp ce economia s-a închis pentru a limita răspândirea coronavirusului. De asemenea, foarte multe companii, în special întreprinderile mici, sunt lovite de faliment, în timp ce statele și orașele se confruntă cu lipsuri bugetare care ar putea provoca un al doilea val masiv de disponibilizări în sectorul public.

Cu toate acestea, Powell a precizat că recesiunea economică provocată de pandemie prezintă „diferenţe fundamentale” faţă de Marea Depresiune.

„Nu cred deloc că acesta să fie un rezultat probabil”, a spus Powell, precizând totodată că oamenii nu ar trebui „să parieze niciodată” împotriva economiei americane și a respins categoric afirmațiile unor voci care au spus că oamenii vor trebui să facă față unei a doua mari depresiuni.

Putem face multe altele. Am făcut ceea ce puteam din mers. Nu am rămas fără muniție, nici pe departe”, a spus Powell.

Pentru a limita efectele negative ale COVID-19 asupra economiei, Rezerva Federală a SUA a redus dobânzile la zero, a inundat piețele financiare cu trilioane de dolari în lichidități și a prezentat nouă facilități de creditare de urgență pentru a menține fluxul de bani în economie.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here