Denunțătorul fostului ministru, Sorina Pintea, a fost recompensat cu contracte cu statul de 10 milioane de euro

0
1555
Sursa foto: romania.europalibera.org

Denunțătorul fostului ministru al Sănătății, Sorina Pintea, a fost recompesat prin contracte cu statul român în valoare de 10 milioane de euro.

Nu cu mult timp în urmă ne amintim de scandalul punerii sub acuzare al fostului ministru al Sănătății, Sorina Pintea și modul grotesc în care procurorii DNA au înțeles să trateze o femeie bolnavă. Desigur, totul pentru că în România operată de procurorii anticorupție, prezumția de nevinovăție operează doar în teorie.

Iată că după denunțarea fostului ministru, Octavian Niculescu a reușit să dea lovitura vieții sale în privința contractelor cu statul, mai ales acum când Guvernul Orban a alocat contractele fără licitație, în plină pandemie de coronavirus.

Astfel, firmele Tehnoplus și Ducos Trading au câștigat câteva licitații de la Ministerul Transporturilor în valoare de peste 10 milioane de euro, contracte atribuite fără a se organiza vreo licitație publică, iar reprezentanții firmelor au fost chemați să semneze contractele pe motiv de urgență, conform jurnaliștilor de la gazetadecluj.ro. Guvernnații s-au prelevat astfel în perioada asta de situația de urgență pentru a nu organiza licitații pentru prietenii lor.

În contextul epidemiologic actual cu declararea pandemiei de către OMS si introducerea acestei noi patologii în alerta internațională și ținând cont de prevederile Decretului nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României procedura de atribuire aleasă este Negociere Fără Publicare Prealabilă (N.F.P.P.) conform prevederilor art. 104 alin. (1) lit. c)  din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, cu modificările și completările ulterioare”, este explicația oficială a guvernanților.

Contractele pentru monitoare, denumite Furnizare Monitor functii vitale ATI tip 2 – 178 buc în valoare 12.945.050 lei, fără TVA, Furnizare echipamente medicale – Cărucior Troley de urgență – 24 buc, Troley terapie intensivă – 53 buc, sistem reglare temperatură – 11 buc, Pat terapie intensivă – 120 buc, sistem transfer pacienți – 34 buc. în valoare de 12.997.512,8 lei, fără TVA, și Contractul pentru ventilatoare mecanice denumit Furnizare ventilator mecanic tip 1 – 112 buc în valoare de 20.636.000 lei, fără TVA, au fost atribuite, fără licitație, firmelor Ducos Trading și Tehnoplus.

Inițial, Ministerul Transporturilor a încercat să ascundă beneficiarul contractelor, dat fiind că pe Sistemul de achiziții publice apăreau ca fiind câștigătoare două alte societăți comerciale, de mică anvergură, din județele Mureș și Ilfov. Însă, după contactarea reprezentanților firmelor s-a dovedit că greșeala venea din partea reprezentanților Ministerul Transporturilor care ar fi introdus greșit datele.

Realitatea însă ne arată că acele date nu pot fi introduse greșit pentru că sistemul electronic de achiziții are o serie de reguli care trebuiesc respectate pentru ca un anunț să fie publicat, iar firmele introduse din „eroare” nu au avut niciodată vreo relație contractuală cu Ministerul Transporturilor și nu aveau ca obiect de activitate furnizarea de echipamente medicale.

Firma Tehnoplus Medical îi aparține lui Octavian Niculescu, iar Banca Mondială a acuzat-o oficial de corupţie şi a exclus-o de pe lista proiectelor finanţate de ea. Mai exact, Banca Mondială a descoperit, în urma unei anchete proprii, că Tehnoplus Medical SRL a dat o șpagă de circa 170.000 de euro unui spital din România pentru atribuirea unui contract de furnizare de echipamente. De altfel, firma lui Niculescu este una preferată de SRI și SIE când vine vorba de atribuirea de contracte de milioane.

Conform probelor identificate în cadrul cercetărilor, Tehnoplus a acordat ca mită suma de 168.860 euro în schimbul atribuirii unui contract de furnizare de echipamente”, se arată în comunicatul Băncii Mondiale.

La finele lui februarie, în urma unui denunț verbal făcut de Niculescu procurorului DNA Marian Drăgulescu, a apărut dosarul în urma căruia Sorina Pintea, fostul ministru al Sănătății, a fost prinsă când lua mită. În unele medii, rolul pe care patronul Tehnoplus l-a jucat în cadrul acestei anchete poate fi denumit „agent instigator”.

Cu asemenea reușite în palmares, firma la care Octavian Niculescu este unic asociat şi administrator bifează constant performanţe financiare, având pe ultimii cinci ani un profit net total de 58,2 milioane de lei, echivalentul a 13 milioane de euro. Clienţii firmei sale sunt spitalele din toată ţara, inclusiv cele ale SRI şi SIE, pentru care livrează absolut orice. Niculescu mai apare în două firme și anume Hospital Project & Consulting S.R.L. şi Protruck Transport S.R.L.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here