Rezultatele sondajului de opinie realizat de Știri Oradea. Cifrele extraordinare în articol!

0
4282

În urmă cu o săptămână, Știri Oradea lansa primul sondaj de opinie în care erați intrebați de anumite probleme din municipiul nostru. Rezultatele le aveți chiar în rândurile care urmează.

Dragi orădeni, așa cum am scris și în deschiderea sondajului nostru, dat fiind că vor urma alegerile locale, iar dezvoltarea armonioasă a orașului nostru depinde de acțiunile oamenilor care îl conduc, Știri Oradea a dat startul unui sondaj de opinie în care ați avut ocazia de a răspunde și a vă exprima nemulțumirile cu privire la modul în care Oradea se dezvoltă.

Așadar, în rândurile ce urmează veți putea analiza răspunsurile oferite de cele 1.036 de persoane care au participat la sondajul nostru, în perioada 14-18 mai 2020:

1. Cât de mulțumit sunteți de calitatea condițiilor din școli și grădinițe?Oradenii consideră că în privința calității condițiilor din școli și grădinițe, 12,1 % sunt foarte multumiti, 20% sunt multumiti, nehotarati sunt aproape o treime, iar 40% sunt nemultumiți sau foarte nemulțumiți. 

Această evaluare corespunde și cu procentul mare de orădeni care consideră că învățământul din Oradea este subfinanțat, iar ca o prioritate în ceea ce priveste investițiile, învățământul ocupă locul 5 pentru orădeni.

2. Cât de mulțumit sunteți de transportul în comun?
Aproape de 50% din orădeni nu sunt mulțumiți sau sunt foarte nemultumiți de transportul în comun. Acest lucru nu a putut fi schimbat nici de noile achiziții de tramvaie din Arad (încă doar două sosite). Frecvențele reduse, dar și tramvaiele și autobuzele învechite și-au lăsat amprenta asupra călătorilor din municipiul Oradea. Singurele tramvaie decente pot fi considerate tramvaiele Siemens ULF, achiziționate în 2008 de fosta administrație Filip.

3. Cât de mulțumit sunteți de termoficare?
Facturile exagerate, avariile nenumărate din ultimii 6 ani, șantierele întârziate și astfel disconfortul creat, se reflectă cel mai bine în ceea ce privește părerea orădenilor despre serviciile de termoficare. 56% sunt nemulțumiți sau foarte nemultumiți, în timp ce doar 9,9% sunt foarte mulțumiti, iar 21,2% sunt mulțumiti de serviciile oferite de termoficare.

Zona unitară de încălzire și practic interdicția de a te debranșa de la sistemul centralizat de încălzire, practicată în Oradea, a contribuit cu siguranță la acest rezultat negativ. 

4. Cât de mulțumit sunteți de parcările publice?
Un raport mai echilibrat între orădenii mulțumiți și cei nemulțumiți îl putem constata în rândul șoferilor auto care își parchează mașinile pe locurile publice.

Totuși, șantierul întârziat al parcării de pe strada Independenței (12 ani de la inițierea proiectului), taxele ridicate de parcare, lipsa locurilor de parcare cu marcaj alb din zona centrală, coroborată cu extinderea zonelor pietonale, fără a oferi alternative, dar și „lupta” la licitații pentru un loc de parcare la domiciliu sunt doar câteva din argumentele menționate de respondenții Știri Oradea care sunt nemulțumiți sau foarte nemulțumiți de parcările din municipiu.

5. Cât de mulțumit sunteți de nivelul taxelor si impozitelor?
De departe cel mai criticat aspect pentru administrația locală îl reprezintă nivelul taxelor și impozitelor. Deși nivelul mediu salarial din municipiul nostru este unul scăzut, nivelul taxelor și impozitelor practicate de administrația locală este unul prea ridicat, în opinia a 57% din participanții la acest sondaj. Doar 7,8 % dintre orădeni sunt foarte multumiți, respectiv 16,9% sunt mulțumiți de nivelul taxelor din municipiu.

6. Cât de mulțumit sunteți de curățenia din parcuri?
Printre nemulțumiri orădenilor se numără și gradul de curățenie din parcurile publice. Peste 30% sunt cei care au răspuns că sunt nemulțumiți de gradul de curățenie, iar 20,9% sunt cei care s-au declarat foarte nemulțumiți.

Din păcate acest aspect a fost deseori neglijat de administrație, lăsând parcurile pline de mizerii și alte obiecte aruncate de trecători, neglijând inclusiv amenajarea parcurilor pentru a respecta standardele actuale. Parcuri amenajate recent au fost parcă abandonate, ne mai spun orădenii.

7. Cât de mulțumit sunteți de dotările din parcuri?
Având în vedere că deseori Oradea a fost comparată cu alte orase turistice din Europa, am dorit să vedem opinia orădenilor cu privire la dotarea parcurilor din municipiu. Din păcate, doar 16,1% s-au declarat mulțumiți, în timp ce 32,2% s-au declarat nemulțumiți, iar alți 20,6% au răspuns că sunt foarte nemulțumiți de modul în care sunt dotate parcurile orădene.

8. Cât de mulțumit sunteți de evenimentele culturale?
Luând în considerare importanța istorică a orașului nostru, evenimentele culturale ar trebui să fie un element definitoriu pentru Oradea. Cu privire la gradul de mulțumire față de evenimentele culturale din oraș, respondenții noștri s-au declarat în procent de 30% nemulțumiți, iar doar 14,6% s-au declarat ca fiind mulțumiți.

Din nefericire, evenimentele culturale au fost neglijate în ultimii ani, pe toate palierele acestora, iar lipsa lor se resimte puternic în rândul orădenilor.

9. Cât de mulțumit sunteți de nivelul salarial?
Așa cum reiese din statisticile prezentate la nivel național, dar iată și conform sondajului nostru, orădenii nu sunt mulțumiți de nivelul scăzut al salariilor practicate în municipiu. Nu mai puțin de 75% dintre orădenii care au completat sondajul nostru, sunt foarte nemulțumiti sau nemulțumiți. 

10. Cât de mulțumit sunteți de salubritatea din Oradea?
În contextul în care imaginea unui oraș este alcătuită din gradul de curățenie din urbe, ca urmare a răspusurilor primite de la 30,1% dintre orădeni, putem spune că PMO are de alocat în continuare foarte multă atenție salubrității.

Astfel, cei 30,1% se declară nemulțumiți de salubritatea din Oradea, fiind acompaniați de alți 15% care sunt foarte nemulțumiți își doresc mai mult. Doar 4,8% dintre orădeni se declară mulțumiți, ceea ce este alarmant de puțin.

11. Cât de mulțumit sunteți de infrastructura rutieră?
Punct sensibil pentru majoritatea cetățenilor români, 32% dintre orădeni se declară nemulțumiți de infrastructura rutieră din Oradea, iar alți 15,1% se declară a fi foarte nemulțumiți.

Din păcate doar 11,9% dintre respondenți se declară foarte mulțumiți de infrastructura municipiului. Cu toții așteptăm programe ample de asfaltare a străzilor nemodernizate. Inclusiv conducerea PMO declara că sunt sute de km nemodernizați la nivelul municipiului Oradea.

12. Cât de mulțumit sunteți de piețele agroalimentare?Desfiintarea Pieței Ioșia și ”amenințarea” cu desființarea Pieței din Nufărul nu pare a fi pe placul orădenilor. Nici „Centrul de Afaceri” din Rogerius sau noile lucrări de la Piața Cetate nu par a fi ceea ce și-au dorit cetățenii din municipiu de la administratia PMO.

Aproape 60% se consideră foarte nemulțumiți sau nemulțumiti de piețele agroalimentare din Oradea.

13. Cât de mulțumit sunteți de alimentarea cu gaz?
Alimentarea cu gaz rămâne un punct sensibil pentru orădeni, în contextul în care peste 56% dintre respondenți se declară foarte nemulțumiți sau nemulțumiți cu modul în care administrația orădeană asigură alimentarea cu gaz. Din păcate, procentul celor mulțumiți  este de doar 15%. Am amintit mai sus de zona unitară care practic face imposibilă extinderea rețelei de gaz din Oradea.

14. Cât de mulțumit sunteți de locurile de muncă?
Nu putem spune că nu sunt locuri de muncă în Oradea, cel puțin înainte de pandemie, unele companii se plângeau că nu găsesc forță de muncă. Fabricile din Parcurile Industriale își aduc zilnic muncitori din județ, pentru a face față deficitului de forță de muncă din Oradea. DAR, așa cum am văzut mai sus, salariile practicate de angajatori nu par a fi atrăgătoare și nemulțumirea față de locul de muncă pare firească, având în vedere nemulțumirea uriasă cu privire la remunerație.

Astfel, 33% dintre orădeni sunt nemultumiti, 25,1% sunt foarte nemultumiti, în timp ce procentul celor mulțumiți este de doar 14%, iar cei foarte mulțumiți se clasează sub 10%.

15. Cât de mulțumit sunteți de bugetarea participativă?
Chiar primarul Ilie Bolojan recunoștea eșecul acestui proiect desfășurat în doi ani consecutivi și oprit din motive de nepunere în practică. Iată că nici orădenii nu au uitat că nici măcar un proiect din cele propuse de ei, nu a ajuns să fie pus în practică de conducerea Primăriei Oradea. Bugetarea participativă este un eșec pentru 54,1% dintre orădeni. În ciuda faptului că nu avem proiecte implementate în cei 3 ani de la lansarea acestei idei, peste 27% sunt foarte mulțumiti sau mulțumiți de bugetarea participativă.

16. Cât de mulțumit sunteți de dialogul cu cetățenii?
Deseori acuzat de comportament dictatorial, Primarul Bolojan este atacat de opoziție pe motivul că nu participă la audiențe cu cetățenii. Dezbaterile publice organizate de PMO pentru diferitele proiecte implementate, sunt doar întruniri de formă, rar găsindu-și drumul la aceste evenimente și cetățeni ai municipiul care nu sunt angrenați politic. Până și opoziția lipsește de la unele dezbateri publice.

Orădenii taxează această lipsă de dialog cu cetățenii în proporție de 54%, cei multumiți și foarte multumiți fiind de abia 22%, în sondajul nostru.

17. Cât de mulțumit sunteți de calitatea serviciilor medicale?
Gradul de satisfacție al orădenilor cu privire la calitatea serviciilor medicale arată că 25% din persoanele chestionate sunt nemulțumite, 18,6% foarte nemulțumite și doar 20% care se consideră mulțumiți și 12,5% care se declară foarte mulțumiți.

Cu siguranță la acest capitol conducerea PMO are foarte multe puncte cărora ar trebui să le aloce mult mai multă atenție și să demareze investiții importante pentru cetățeni.

18. Cât de mulțumit sunteți de administrația locală din Oradea?
Ca o concluzie, putem spune că orădenii sunt nemulțumiți de multe aspecte ce țin de administrarea urbei, dar când vine vorba de o notă tranșantă cu privire la activitatea generală a actualei conduceri, par nehotărâți. Peste 32% au ales să acorde nota 3/5 activității administrației locale. 

Vă mulțumim din nou, pentru că v-ați răpit din timpul dumneavoastră (în medie 7 minute) pentru a răspunde întrebărilor noastre și vă asigurăm că vom continua acest tip de sondări, venind mai aproape de fiecare dintre dumneavoastră.

Ne dorim să știm cât de mulțumiți sunteți de gradinița, școala, strada dumneavoastră. Ne dorim să știm totodată cât de urgente sunt unele investiții din imediata vecinătate a dumneavoastră.

Aceste rezultate vor fi transmise public tuturor orădenilor, dar și conducerii Primăriei Municipiului Oradea.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here