Avocatul Poporului critică faptul că Ministerul Sănătății restrânge drepturi și libertăți prin diverse ordine

0
1159
Sursa foto: adevarul.ro

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională cu privire la art. 25 din Legea privind reforma în domeniul sănătății, care îi permite ministrului Sănătății să emită ordin pentru a institui măsura carantinei, izolării/internării.

Renate Weber a declarat că reglementarea, care restrânge libertatea individuală a cetățeanului, trebuie asigurată prin lege, altfel este neconstituțională.

Sesizarea noastră vizează în principal articolul 25 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și abia după aceea vorbim de Ordonanța 11/2020. Este vorba de faptul că în loc să fie reglementări prin lege, lucrul acesta este transferat către ministrul Sănătății care, prin ordine de ministru, – că pe baza ordinelor lui iau ceilalți măsuri – poate să restrângă libertăți. Nu-i vorba de libertatea de circulație, ci de libertatea individuală.

Legea sănătății, în opinia noastră, este o lege neclară în acel articol 25. Ea nu prevede în mod clar care sunt limitele restrângerii libertății atunci când se pune problema, de exemplu, a internării, care este gradualitatea măsurilor care trebuie instituite, încetarea.

Pur și simplu acel articol din Legea 95/2006 dă posibilitatea ministrului Sănătății să reglementeze toate aceste lucruri prin ordin. În opinia noastră acest lucru este neconstituțional ca și restrângere a libertății individuale, pentru că un ministru este un organ administrativ iar legea noastră constituțională este foarte clară atunci când spune că astfel de restricții ale drepturilor și libertăților pot fi aduse numai prin lege. Din acest motiv am sesizat Curtea Constituțională”, a declarat Avocatul Poporului, Renate Weber.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here