Guvernul Orban a împrumutat România la dobânzi de 75 de ori mai mari decât Austria.

0
1683
Sursa foto: romania.europalibera.org

Pentru împrumuturile luate de România, dobânzile anuale sunt de 75 de ori mai mari decât în cazul Austriei, Poloniei, Cehiei sau chiari Bulgariei.

Potrivit jurnalistului Radu Soviani, țara noastră plătește dobânzi de 75 de ori mai mari decât alte state membre UE. Într-un articol scris pe blogul său, jurnalistul care este și fost purtător de cuvânt al ASF, analizează împrumuturile României, comparativ cu cele ale altor țări.

Astfel că, potrivit lui Soviani, Austria se împrumută la dobânzi anuale de 0,05%, adică de peste 60 de ori mai mici decât România, iar Cehia, țară non-Euro, la dobânzi de 1,28%, ceea ce reprezintp sub jumătate față de România. Bulgaria la rândul ei, țară care nu a aderat la moneda Euro, se împrumută la dobânzi de 0,2%. Polonia, la fel non-Euro, obține împrumuturi la dobânzi de 1,46%.

Ratele de dobândă pe termen lung ale României sunt potrivit analizei de 4,83%. Toate potrivit Băncii Centrale Europene, ratele de dobândă la nivelul Uniunii fiind cele care arată că România se împrumută cel mai scump din toată Uniunea Europeană. Datele sunt actualizate la 13 mai 2020 și le găsiți. Recent, Marea Britanie s-a împrumutat la dobânzi negative.

Mai departe, jurnalitul precizează că „pentru că această criză nu este una financiară ci una economică. Nu băncile trebuie țintite (cum se întâmplă în România) prin măsuri de sprijini – respectiv menținerea dobânzilor la credite la un nivel de 5 ori mai mare decât în Zona Euro, de 3 ori mai mare decât în Polonia. Ci populația și companiile”.

Pe data de 22 mai 2020, BNR nu a mai procedat la nicio reducere de rată de dobândă, cu toate că Mugur Isărescu declarase că eventual le va reduce sustenabil, după o sedință la Palatul Cotroceni.

Drept comparație, Soviani scrie de Adam Glapinski – guvernatorul băncii centrale a Poloniei, fost membru al Solidaritatea și opozant al comunismului și securității, care a redus imediat dobânda cheie, în două rânduri, ducând-o încă din martie până la 0,5%, cifră care reprezintă un minim istoric, fapt care îi permite Poloniei să se împrumute extern cu 1,46% pe an, în timp ce România de 3 ori mai scump.

Întregul articol al jurnalistului Radu Soviani îl puteți lectura chiar aici.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here