Banca Mondială avertizează: ne confruntăm cu cea mai gravă criză economică din ultimii 150 de ani

0
2328
Sursa foto: romania.europalibera.org

Datorită pandemiei de COVID-19, economia mondială urmează să experimeteze cea mai gravă criză economică din ultimii 150 de ani.

Potrivit experților Băncii Mondiale, pandemia COVID-19 a avut un impact economic rapid și masiv, care nu a afectat niciodată atât de multe țări în ultimii 150 de ani, și aceasta în ciuda ajutoarelor guvernamentale masive.

„Am asistat la o relansare monetară și bugetară fără precedent în economii avansate, la fel ca și în piețele emergente și în dezvoltare. Este vorba de un șoc devastator pentru toate economiile, care au nevoie de o acțiune mondială urgentăa subliniat Ceyla Pazarbasioglu, vicepreședintele Diviziei Creștere echitabilă și Finanțe.

Banca Mondială estimează că între 70 și 100 de milioane de persoane ar putea cădea în sărăcie extremă, ștergând astfel progresele realizate în ultimii trei ani în lupta împotriva sărăciei. În acest context, China, care reprezintă a doua putere economică mondială, este singura dintre marile economii care va înregistra o creștere în 2020.

Pentru economiile avansate unde consumul și oferta s-au prăbușit sub efectul paraliziei sectoarelor transporturi, hotelier și restaurante, contracția se va ridica la 7%, apreciază Banca Mondială. PIB-ul economiilor emergente și în curs de dezvoltare ar urma să scadă cu 2,5%. Mai mult, potrivit experților, în cazul unui al doilea val, în care autoritățile ar putea să reinstituie carantina, PIB-ul mondial ar putea să se contracte cu 8%.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here